Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Stres nedir? Stresle nasıl başa çıkılır?

Stres nedir? Stresle nasıl başa çıkılır?

Stres nedir?


Stres insanın savunma mekanizmasıdır. İnsan başa çıkamayacağını düşündüğü bir tehditle yüz yüze gelince beyni bazı sinyaller gönderir. Vücudunuz alarm durumuna geçer. Kaç, savaş, don cevaplarına sebebiyet verir. Kişinin nefes alış verişi hızlanır, vücut ısısı yükselir, kalbi daha hızlı çarpmaya başlar. Bu esasında vücudumuzun bizi tehlikeye hazır etme biçimidir. Evrimsel olarak, bu değişen vücut durumları, tehlike ile başa çıkmaya çalışmamızı kolaylaştırmak için değişir.

Sanılanın tam tersine stres düşmanımız değildir. Yalnızca, her şeyin olduğu gibi stresin de fazlası zarardır. Araştırmalara göre stresin az bir derecesi bizim motive olmamız için gereklidir. Karşımıza çıkan şeyi tehdit olarak görmezsek, onu aşmak için bir çaba da göstermeyiz. Dolayısıyla stresin belirli bir miktarı esasında yararlıdır ve başarıya ulaşmamızı kolaylaştırır. Lakin fazlası düşüncelerimize ve davranışlarımıza zarar verir. Uzun vaadede vücuda da zarar verir. Kronik stres kardiyovasküler hastalıklara sebebiyet verir. Tamamen stressiz bir insan da herhangi bir şeyi başarmak için gerekli motivasyona sahip olamayacaktır. Bu durum da kişinin yerinde saymasına sebebiyet verir. Bu yüzden stresimize orta yolu bulmayı öğretmeliyiz. Stres seviyeniz eğer size fazla yüksek geliyorsa ve bir psikolog ile görüşmek faydalı olacaktır.



Sarılma neticesinde ortaya çıkan oxytocin hormonunun esasında bir stres hormonu olduğunu söylesem ne düşünürdünüz? Aslında stres sizi sosyalleştirir. Adrenalin ile birlikte de açığa çıkan oxytocin hormonu sizi daha yakın sosyal ilişkiler kurmaya, ilişkilerinizi güçlendirmeye, sevgiye motive eder. Fiziksel kontak kurma ve empati kurma gereksinimlerinizi açığa çıkartır. Kısacası daha duygusal ve önemseyen biri olmanıza sebebiyet verir. Stres hormonlarından biri olduğuna inanmak zor, ama adrenalin ile beraber salgılanır. Bu sevgi dolu hormon, sizi tehlike anında destek bulmaya ikna etmeye çalışır. Çevrenizde birinin kötü bir durumda olduğunu ve ona yardım etmeniz gerektiğini dile getiren hormon da budur. Aslında tam olarak söylemez, ama beyindeki etkisi sizde bu sonuçlara yol açar. Hayatınız kötü gittiğinde, sizi önemseyen insanlarca çevrelenmek istemeniz tesadüf değildir. Bunu açığa çıkan stres neticesinde düşünürsünüz. Sosyal etkileşim ve destek de oxytocin hormonunuzun artmasına sebebiyet verir, dolayısı ile vücudunuz stresle ortaya çıkan negatif etkilerden korunmuş olur.
 

Stresle nasıl başa çıkılır?


Stresle başa çıkmanın en önemli yöntemlerinden biri fiziksel ve sosyal etkileşimi arttırmaktır. Bu nasıl olur derseniz, arkadaş edinerek, yeni sosyal ortamlara girerek, size iyi gelen ve mutlu eden faaliyetleri yaparak olur.

ABD’da yapılan bir araştırmada 30 bin insanın 8 sene boyunca rapor ettikleri stres durumlarına bakılmış. Onlara, stresin kendilerine zarar verip vermediğine inandıkları sorulmuş. Sonra da bu 8 senenin sonunda kimlerin öldüğüne bakılmış. Çıkan sonuç şok edici; yoğun stres rapor eden insanlar, C daha fazla sağlık problemleri çekiyor ve ölmeye çok daha meyilli. Ama komik olan şu ki, bu oran yalnızca araştırmaya katılan insanlardan, stresin insan sağlığına zararlı olduğuna inananları için geçerli. Yani stresin size zarar vermeyeceğini düşünüyorsanız, hala bir şansınız var. Araştırmada, yoğun stres rapor eden fakat sağlıklarına zarar vermeyeceğini düşünen insanlar, ölüm riskini en az taşıyanlar.

Kısacası, stresin size zarar vermemesini istiyorsanız buna stres hakkındaki yargılarınızı değiştirerek başlayabilirsiniz. Stres hakkındaki düşüncelerinizi değiştirirseniz, stresin vücudunuzdaki etkilerini de otomatik şekilde değiştirirsiniz. Bir süre sonra stres beyninizi daha az etkilemeye başlar, dolayısı ile de vücudunuzu.

Stresin fazlası çeşitli anksiyete bozukluklarına sebep olabilir. Bu durum ortaya çıkarsa tedavi edilmesi daha zor olur. Dahası, ileri vakalarında ağır depresyonlara da sebep olabilir. Eğer stresinizi kontrol altına alamadığınızı düşünüyorsanız çeşitli terapi ve nefes teknikleri ile bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Yeni başa çıkma yöntemlerine ihtiyacınız var ise bir psikoloğun görüşüne ihtiyacınız olabilir. 

Stres ve Stresle Başa Çıkma Tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle