Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Alkol Bağımlılığının 7 İşareti!

Alkol Bağımlılığının 7 İşareti!

Birçok insan masum bir sosyal içici olduğunu söyleyerek içki alışkanlıklarının normal ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Ya da tükettikleri içki miktarını küçümseyerek kendilerini bağımlı fertlerin çok dışında tutmaya çalışıyor.

Gerçekten sosyal içici olanlar ve bağımlılık seviyesinde alkol kullananlar olarak alkol tüketimi konusunda insanları iki kategoride toplayabiliriz.

Bu iki kategori arasında ayrıca kullanım miktar ve sıklıklarının alkol bağımlılığını işaret etmesine yönelik gizli endişeleri olan sosyal içicilerin bir alt kümesi vardır. Bu kategoridekiler alkolden mahrum kalma korkusu ile kaygılarını kimseyle paylaşmamaktadırlar.

Sosyal içiciliği alkol kötüye kullanımından ayıran şeyi merak ediyorsanız ya da sevdiğiniz birinin alkol kullanım miktarı ve amaçları konusunda endişeleniyorsanız aşağıda belirttiğim 7 madde alkol kullanım miktarının kontrol altında tutulması gerekli olduğu durumları anlamanıza yardım edecektir.

 

ALKOL GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNİZİ KISITLIYOR MU?

Alkol kullanan fertlerin çoğu yalnızca hafta sonu veya gece eğlencelerinde alkol tükettikleri için durumu çok zararsız bulabiliyorlar. Buradaki temel kriter ne kadar kullanmış olduğunuz veya ne sıklıkla kullanmış olduğunuz değildir. Alkol her bireyde ayrı etkilere sahibi olduğu için biyolojik özelliklerinizin alkol kullanımına uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Alkol kullanımından sonra konuşmakta zorluk çekmek, yürümekte zorlanmak, okula veya işe gitmekte zorlanmak gibi durumlar yaşamaktaysanız alkolün yaşam aktivitelerinizi kısıtladığı manasına gelir.

 

ALKOL HAFIZANIZI ELE GEÇİRİYOR MU?

Alkol tüketiminden sonraki belli yaşanmışlıkları hatırlayamamak veya hatırlamakta ciddi anlamda güçlük çekmek sağlığınız için asla normal değildir. Alkol, beyinde anıların oluştuğu hipokampüse ulaştığında 10 saniye önce duyduğunuz şeyi hatırlamakta zorluk çekebilir veya önceki gece yaşadıklarınızı hatırlamayacak kadar iradenizi kaybedebilirsiniz. Bu da sosyal içiciler için çok sıra dışı bir durumdur.

 

SOSYAL VE CİNSEL İLİŞKİLERİNİZDE ALKOLE Mİ GÜVENİYORSUNUZ?

Alkolün biyolojik olarak direk olarak afrodizyak bir etkisi olmamakla beraber sosyal anksiyeteyi azaltarak dolaylı yoldan cinsel uyarıcı etkisinden söz edilebilir.
Alkol kullanmadan kalabalık sosyal ortamlara girmek, cinsel beraberlik yaşamak istemiyorsanız sosyal içicilikten çok uzaktasınız demektir. Bu da alkolü sosyal ortamlarda özgüven unsuru, ilişkilerde ise cinsel uyarıcı olarak kullanmış olduğunuz manasına gelir ve sosyal içicilikten çok uzaktır.

Genellikle sosyal kaygı veya cinsel problemleri olan bireyler bu problemleri maskelemek ve sosyal çevrelerinde normal bir imaj yaratabilmek için alkol kullanımına yönelirler.

 

KENDİNİZ İÇİN NORMAL OLMAYAN DAVRANIŞLAR MI SERGİLİYORSUNUZ?

Alkol kullanımı yukarıda sözettiğimiz gibi sosyal kaygıyı azaltan bir etki bırakır. Bu nedenle küfürlü konuşmak, cinsel söylemlerde bulunmak ve çevreyi rahatsız eden fiziksel davranışlarda bulunmak gibi normalde söylemekten veya yapmaktan utandığımız şeyleri ve hatta daha fazlasını alkol alırken yapma ihtimaliniz ve cesaretiniz artar. Alkollü bir gecenin sabahında kendinizi derin utanç duygusu ve her zamankinden daha fazla sosyal kaygı içinde hissediyorsanız bu sosyal içici olmadığınızın çok kuvvetli bir göstergesidir.

 

ALKOLSÜZ ORTAMLARI KEYİFSİZ Mİ BULUYORSUNUZ?

Sosyal içicilikle başlayıp bağımlılığa giden alkol kullanımı, bir süre sonra alkolün olmadığı ortamlarda eğlenememenize sebep olabilir. Sinemaya gitmek veya arkadaşlarla alkolsüz bir ortamda sosyal aktiviteler yapmak size artık sıradan ve keyifsiz geliyorsa, bütün sosyal aktivitelere alkolü de dahil etme dürtüsü yaşamaktaysanız sosyal içicilikten saptınız veya sapmak üzeresinizdir.

 

ALKOL KULLANIMINDA ARTIK KENDİNİZE GÜVENEMİYOR MUSUNUZ? 

Söz konusu alkol olduğunda bir kadehle başlayıp şişenin dibini görüyor ve her defasında ona karşı yenik düşüyorsanız alkol konusunda kendinize güvenmiyor olabilirsiniz. Alkollün davranışlarınız üstünde kontolsüzlüğe neden olan etkisinden ötürü korkuyor ve kendinize güvenemiyorsanız bu alkolün kötüye kullanımına işarettir.Alkol kullanımından sonra işe veya okula gitmek gibi sorumluluklarınızı getiremeyeceğinizi düşünüyorsanız sosyal içiciliğin çok ötesindesiniz demektir.

 

ETRAFINIZDA SİZİN İÇİN ENDİŞELENENLER Mİ VAR?

Eğer alkolü, sosyal içicilik seviyesinde kullanmıyorsanız çevrenizde bunu fark eden ve uyarıcı yorumlar yapan birileri muhakkak olacaktır. Çevrenizdeki uyarılardan kaçmak yerine bu uyarıları alkolün sizdeki etkilerini göstermesi adına bir fırsat olarak değerlendirin.

 

BU DAVRANIŞLAR TANIDIK MI GELDİ?

Yukarıda bahsettiğimiz durumlardan herhangi biri sizin alkol ile olan ilişkinizi tanımlıyor ise alkol kullanım oranınızı değerlendirmek için uygun olduğunuzu gösterir.
Bahsettiğimiz 7 önemli durumda sizi tarif ediyorsa alkol kullanımı ile alakalı ciddi bir sorununuz olabilir.

Alkol kullanımı toplumsal olarak rahatlatıcı bulunsa da psikolojik sorunlara çok geniş bir kapı açar. Yaşayacağınız sağlık sorunlarının yanında zamanla daha fazla sosyal anksiyete ve yanı sıra sorumlulukları yerine getirememek gibi durumlara yol açar. Alkol bağımlılığı hayatınızı etkileyen ciddi bir problemdir ve ilerde daha büyük sıkıntılarla karşılaşmamak adına psikolojik yardım alınması nerdeyse zoraki bir durumdur.

Alkol ve Alkol ile Başa Çıkma Tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle