Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuklara Nasıl Destek Olabiliriz ?

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuklara Nasıl Destek Olabiliriz ?

Tüm ülke olarak koronavirüs önlemleri sebebiyle öğrenciler için uzaktan eğitime başladığımız bir döneme girmiş bulunmaktayız. İçinde bulunduğumuz süreçten en çok etkilenenlerden birisi de çocuklarımız. Çocuklarımızın hayatlarının önemli bir bölümünü oluşturan okul rutinleri geçici süreliğine de olsa bütünüyle değişmiş bulunmakta. Bu sebeple ilk günlerde çocukların yeni rutine ayak uydurmakta zorluk çekmesinin normal olduğunu, zamanla bizlerinde desteği ile çok daha iyi uyum sağlayacaklarını size iletmek isteriz. Çocuklarımız bir süre evlerinden ve uzaktan eğitim yöntemi ile derslerini takip edecekler. Öğretmenleri ile canlı olarak yapmış oldukları online dersler ve takip edecekleri konu anlatım videoları ile de bu süreci mümkün olduğunca etkin ve verimli biçimde geçirmelerini sağlamayı hedeflemekteyiz. İhtiyaç duyduğunuz durumlarda Okul Psikolojik Danışmanları ve Özel Psikolojik Danışmanlar olarak bizlere telefon veya mail ile muhakkak ulaşmanızı rica ediyoruz. Okul, aile ve öğrenci olarak iş birliği içerisinde hep birlikte sağlık ile atlatmayı dilediğimiz bu dönemde online eğitim sürecinden etkili ve verimli biçimde faydalanabilmeniz için tavsiyelerimizi sizinle paylaşmak istedik.

  • Evin okula dönüşmesi ve kendi tanımından çıkması çocuk için anlaşılması zor olabilir. Bunun geçici bir süreç olduğunu bazen hatırlatın.
  • Gerçek bir sınıf ortamı olmadığını dile getiren, bunun gerçek bir ders olmadığını dile getiren, dersin başına oturmakta direnen çocuklara önemli bir sebeple derslerin bir süre böyle yapılacağını, bunun gerçekten okul olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini uygun bir dille ve yaşına uygun olarak anlatın.
  • Sabahları erken kalkma düzenini sürdürmeniz hem çocuğunuz hem sizin için yararlı olacaktır. Çocukların yatma ve kalkma saatlerinin okul zamanında olduğu gibi belli bir düzen içerisinde olması bu yeni düzene uyum sağlamalarında önemlidir.
  • İlk günlerde bu yeni öğrenme sisteminin çocuklara kendilerini nasıl hissettirdiğini öğrenmek, duygularını ifade etmelerini sağlamak onlara iyi gelecektir. İfade etmekte güçlük çeken çocuklarımız için onlara resim, dans, yazı yazmak gibi seçeneklerle yardımcı olabilirsiniz.
  • Yeni düzenlerine hemen uyum sağlamakta güçlük çeken çocuklarımız olabilir. Onlara zaman tanıyın. Neye ihtiyaç duyduklarını sormaktan ve uygulanması mümkün tavsiyeler ise yerine getirmekten çekinmeyin. İhtiyaç duyduğunuzda muhakkak rehber öğretmeninizle iletişime geçin.
  • Online ders saatleri ve ödevlere göre haftalık bir program oluşturmakta bir düzen oluşturmak açısından yararlı olabilir.  Yaş grubuna göre hergün veya haftanın sonunda programa uymasını takip edip ödüllendirmek, hafta bitiminde ise beraber hedeflere ulaşma durumunu gözden geçirmek motivasyonunu canlı tutmasına yardımcı olur.  
  • Çocuklar rutinlere ihtiyaç duyar. Bu sebeple hafta içi/ hafta sonu rutinini bozmamaya özen göstermeniz önemlidir. Hafta içi ders planına göre bir düzen oluşturup, hafta sonunda çocuğunuzun kendi başına ve aile bireyleriyle beraber yapabileceği bu yeni düzene uygun, keyifli etkinlikler planlayıp yapabilirsiniz.
     

Derse başlamadan önce;

  • Derse başlamadan önce hareketli bir egzersiz ile öğrenmeye hazır hale gelmesini sağlayın. (Daha büyük yaş grupları için bir iki defa beraber yaparak bunu daha sonra kendi rutinine eklemesini sağlayabilirsiniz.)
  • Derse hazırlanırken okula gitmeden önceki rutinlerini yapmasını sağlayın. Elini yüzünü yıkaması, kahvaltı yapması, üstünü değiştirmesi ( pijamaları ile gün içerisinde kalmamasına özen gösterilmeli), kitap, defter, kalem vs. Hazırlaması gibi rutinlere yerine getirmesi motive olmaları açısından önemlidir.
  • Ders saatlerine göre gün içerisindeki vakitlerini programlayın. Yarım saat ders, yarım saat okuma, bir saat dinlenme gibi yaş grubuna ve sınıf düzeyine göre çocuklar birlikte bir program yapmak, çocuğun sınırlarını bilmesini sağlar. Sınırlar çocuklar için güven demektir!
     

Ders sırasında;

  • Uzaktan eğitim süreci esnasında mümkün olduğunca sessiz bir ortam ve dersi dinlemelerini sağlayacak fiziksel şartları sağlayın.
  • Dikkatlerini dağıtacak oyuncak, tablet, bilgisayar gibi( ders takibi için kullanmış olduğu haricindeki) uyaranları kaldırın.
  • Online ders saatlerine göre takip etmeleri gerekli olan derslerin programını haftalık ders programı biçiminde beraber hazırlayıp çalışma masasına koyun. Böylece zihinsel olarak hazırlanmalarına destek olabilirsiniz.
  • Derse başlamadan önce ''keyifli dersler'' gibi cümlelerle motive edebilirsiniz.
  • Dersler tamamlandıktan sonra dinlenmeleri için zaman tanıyın. 45 dakikalık ders çalışma süreleri sonunda 5-15 dakikalık molalar verebilirsiniz.
  • Ebeveyn olarak sınırları ve disiplini sağlamanız önemlidir. Online eğitim devam ederken sıkıldım diyebilir, kapamak veya diğer bir şey ile ilgilenmek isteyebilirler.  Ancak hakları kadar sorumlulukları olduğunuda hatırlatın ve neden o anda istediği şeye izin veremeyeceğinizi anlatın.
  • Online ders aralarında gözlerini dinlendirmelerini önerin. Kitap okumak, televizyon izlemek veya bilgisayarla ilgilenmek gibi aktivitelerden kaçınılması zihnin yeniden öğrenmeye hazırlanmasını sağlar.
  • Ders aralarında kalkıp hareket etmeleri, isterse kısa bir oyun, dans gibi aktivitelerle bir mola vermeleri de motivasyonlarını arttırmakta ve bedensel sağlık ilerını korumakta etkili olacaktır.

 

Bu süreci ülke olarak en kısa sürece sağlık ile atlatmayı dileyerek öğrencilerimize kavuşacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz! Fiziksel olarak yanlarında olamasak bile telefon veya mail aracılığı ile Psikolojik Danışmanlar olarak daima destek olmaya hazırız. Güzel günlerde görüşmek dileğiyle !

Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle