Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Öfke Kontrolü Nedir?

Öfke Kontrolü Nedir?

Öfke sıklıkla saldırganlığa dönüşebilen yoğun bir kızgınlık durumudur. Öfkelendiğimizde kalp atışlarımız hızlanır, kuvvetli kaslara kan götüren damarlar genişler, adrenalin salgılanır, nefes alışverişlerimiz düzensizleşir, ses tonumuz değişir, bununla beraber düşünme muhakeme, karar verme gibi zihinsel süreçler daha sağlıklı işlemez. Dolayısıyla öfke patlamaları neticesinde yaptıklarımızdan, söylediklerimizden suçluluk duyup pişman olma ihtimalimiz çok yüksektir. Öfke patlamaları sık yaşanıyorsa, sebebiyet vermiş olduğu durumlarla beraber bu suçluluk ve pişmanlık duyguları kişiyi depresyona sürükleyebilir. Peki öfke kontrolü nedir ve nasıl sağlanır?

Öfke patlamaları yaşamakta olan pek çok kişi sıklıkla öfkesini dış olaylara bağlar. Bu cümleyi okuduktan sonra belki de ‘sahiden bizi öfkelendiren dış olaylar değil mi?’ diye kendi kendinize sormuş olabilirsiniz. Eğer gerçekten de duygularımızı belirleyen dış olaylar olsaydı herkes aynı durumda aynı duyguyu yaşamaz mıydı? En son yaşamakta olduğunuz öfke olayını düşünün, aynı olayda en yakın arkadaşlarınız ne düşünürdü? Ne hissederdi? Aynı olayı karşı cinsten bir arkadaşınız yaşasa o ne hissederdi? Peki nasıl oluyor da birimizin öfke yaşadığı durumda bir başkası ayrı bir duygu yaşayabiliyor?

Dış olaylar öfke ve diğer duygularımız üstünde tetikleyici olsa da duygularımız direk olarak dış olaylara bağlı değildir.
İnsan davranışlarınız açıklayan bazı psikoloji teorilerine göre davranışlarımız duygularımız tarafından, duygularımız ise düşüncelerimizden temel alır. Bu teoriye göre bir davranışı değiştirmek için duygularımızı, duygularımızı değiştirmek için ise düşüncelerimizi ve düşünce sistemimizi değiştirmek gerekir.

İnsan zihni mükemmel çalışan bir mekanizma değildir. Düşünme, muhakeme, olayları yorumlama şeklimiz anlık nedenlere bağlı olabileceği gibi, yetiştirilme tarzı, öğrenmeler, geçmiş yaşam tecrübeleri, kültür gibi uzun vadeli etkenlere göre bağlı olabilir, bunlar bazı gerçekçi olmayan düşünceleri tetikleyip lüzumsuz duygusal bedeller ödemeye zorlayabilirler. Öfke kontrolünde temel amaç bu tip düşünceleri yeniden yapılandırmak ve öfke sorunu yaşamakta olan kişinin de bu konu da müdahale becerisini geliştirmektir.

Dolayısıyla öfke kontrolü nedir sorusuna, 10’a kadar saymak, olup bitenleri sineye çekmek, haksızlıklara boyun eğmek gibi cevaplayamayız. Öfke kontrolü aksilikleri tolere edebilmeyi, kendimizi çok daha iyi ifade edebilmeyi, haklılığımızı bizi haksız duruma düşürmeden korumayı, doğrularımızla değerlerimiz arasında dengeyi kurmayı hedefler.

Öfke ve Öfke ile Başa Çıkma Tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

 

Yorum Ekle