Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Şema Terapi

Şema Terapi

Şema Terapi Nedir?

Jeffrey Young tarafından geliştirilen Şema Terapi, farklı ruhsal problemlerin tedavisinde kullanılan etkili bir terapi yaklaşımıdır. Şema terapi şu anda yaşadığımız problemleri sürdüren faktörlerle beraber, bu problemlerin nasıl geliştiği ile de ilgilenmektedir. Ayrıca, temel duygusal ihtiyaçlarımızı anlamak ve bu ihtiyaçlarımızı işlevsel şekilde karşılayabilmemiz için yollar öğretmeyi hedefler.

 

Temel Duygusal İhtiyaçlarımız

Şema terapiye göre, evrensel olarak 5 temel duygusal ihtiyacımız vardır: Diğerlerine güvenli bağlanma, özerklik, duygularımızı ve ihtiyaçlarımızı özgürce ifade edebilme, kendiliğindenlik ve realist sınırlar. Çocukluk döneminde karşılanmayan temel duygusal ihtiyaçlarımız neticesinde ise uyumsuz şemalar gelişir. Örneğin, çocukluk dönemimizde güvende hissetmeye, karşılıksız olarak kabul görmeye, fiziksel yakınlık hissetmeye ihtiyaç duyarız. Ebeveynlerimizden biri aileyi terk ettiğinde ve ilgilenmeyi bıraktığında veya soğuk, reddedici olduğunda ise temel duygusal ihtiyaçlarımız karşılanamayabilir. Çocukluk dönemimiz boyunca gelişen bu şemalar aktive olduğu zaman ise üzüntü, kaygı, yalnızlık gibi şiddetli olumsuz duygular ortaya çıkabilir.

Şema terapinin amacı, geçmiş dönemlerde temel duygusal ihtiyaçları karşılanmayan yetişkinlere, kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacakları konusunda yardım etmektir. Bunu yaparken, bilişsel yeniden yapılandırma, yaşantısal egzersizler ve davranışsal teknikler kullanılır. Yaşadığımız ruhsal problemlerin altında yatan düşünce ve davranış örüntülerinin keşfedilmesine ve değişimine odaklanılır.

 

Şema Terapi Ne Kadar Etkili?

Şema terapinin ruhsal problemlerin iyileşmesi üstündeki etkisi pek çok çalışma tarafından desteklenmiştir. Özellikle değişime dirençli olabilen kişilik bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu yapılan incelemelerde ve klinik gözlemlerde görülmektedir. Devam eden çalışmalarda, ilişkisel sorunlar, kaygı bozuklukları, depresyon, yeme bozuklukları, sosyal fobi gibi farklı ruhsal problemlerin tedavisinde etkili olduğu görülmektedir.

 

Şema Terapi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle