Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Panik Atak ile Nasıl Başa Çıkılır?

Panik Atak ile Nasıl Başa Çıkılır?

Panik Atak ile Nasıl Başa Çıkılır?

Anksiyete (kaygı) bozuklukları içinde görülen panik bozukluğun en büyük semptomu panik ataktır. Panik atağı tecrübe eden insan için bu sahiden de korku verici bir vaziyettir. Panik atak geçiren kişi kendisini yüksek düzeyde kaygı ve korku içinde bulur. Çarpıntı başlar, soluk almak zorlaşır, akıllarını yitirdiklerini hem de can veriyor olduklarını dahi düşünebilirler. Vücutlarına ya da düşüncelerine söz geçiremez hale gelirler. O anda hissedilenler kişiye o kadar gerçek gelir ki bir hayli kişi fiziksel olarak hissettikleri çarpıntı, soluk almada güçlük, göğüs ağrısı gibi semptomları kalp krizinin semptomlarıyla karıştırarak o andaki panik atağı daha da alarma geçirir.

Toplumda oldukça sık görülen panik atağın bir hayli insan tarafından en az 1-2 kere tecrübelendiği düşünülmektedir. Ataklar düzenliyse kişide bir panik bozukluğun varlığından söz edilebilir. Peki birçoğumuzun en az 1 kere yaşadığı bu hırpalayıcı ve rahatsız edici ataklardan nasıl kurtulabiliriz? 

Düşündüğünüz her şeye inanmayın.

Panik atak esnasında vücudumuzun verdiği fiziksel reaksiyonlar düşüncelerimizi de etkileyerek kötü bir şeylerin başımıza geliyor olduğuna kendimizi inandırmamıza kapı aralar. Kriz anında bu düşüncelerin yaşadığımız panik atağın neticesinde oluştuğunu kendimize anımsatıp sakinleşmeye çalışmak atılabilecek en tesirli adımlardan biridir.

Bir şeylere dayanın!

Panik atağın sık görülen belirtilerinden biri de ataklar sırasında kişilerin sanki balansları kaybolmuş, havada süzülüyormuş, gerçeklikten uzaklaşmışlar gibi hissetmeleridir. Böyle vaziyetlerde çevremizde bulunan bir nesneye dokunmak, cebimizdeki anahtarlıkla oynamak gibi kolay eylemler boşluk hissinden uzaklaşmamıza yardımcı olacaktır.

Kurban olmak yerine gözlemci olun.

Bu tür bir panik atak anı esnasında çoğu kişi çıldıracakları, kötü şeylerin olacağı, sevdikleri insanların kendilerinden ayrılacağı gibi negatif düşüncelere saplanıp kalırlar. Bunun yerine ataklar sırasında yaşadıklarımızı, hissettiklerimizi yazmak zihnimizi “kurban” mantalitesinden uzaklaştırarak “gözlemci” pozisyonuna getirecek ve bu tür düşüncelerle başa çıkmamızı kolaylaştıracaktır.

Kendi kendinizi telkin edin.

Bilhassa başkalarının yanında böyle bir panik atak tecrübesi yaşayan kişiler bu vaziyetten gerçekten utanç duyarak kendilerini zalimce eleştirebilirler. Bunda utanılacak bir şey olmadığını, “iyi” olacağınızı kendinize anımsatın ve deşarj olmaya çalışın. Unutmayın, en iyi arkadaşınız sizsiniz!

Elinize bir buz küpü alın.

Bilhassa şiddetli bir panik atak anı geçiriyorsanız elinize bir buz küpü almak ve buzu dayanabildiğiniz kadar elinizde tutmak dikkatinizi dağıtmak için ideal bir yol olacaktır. Zihniniz buzun elinizde yarattığı soğuk hissine odaklanacağı için panik atak semptomları azalacaktır.

Panik atağın ne olduğunu iyi anlayın.

Yaşadığınız semptomların o an içinde bulunduğunuz panik ataktan kaynaklandığını, sempatik sinir sisteminin “savaş veyahut kaç” mekanizmasının bir neticesi olduğunu ve ortada gerçek bir tehdit olmadığını kendinize anımsatın. Sözgelişi bayılacak gibi hissetseniz dahi büyük ihtimalle gerçekten bayılmayacaksınız veyahut can vermeyeceksiniz, hissettikleriniz yalnızca panik atağın semptomları!

Zihninizi meşgul edin.

Bulmaca çözmek, egzersiz yapmak, dışarıya çıkmak gibi kendinizi meşgul edebileceğiniz aktivitelere odaklanın. Son senelerde yapılan bir hayli araştırma düzenli spor yapan kişilerde anksiyete (kaygı) semptomlarının düzenli spor yapmayan kişilere oranla oranında gerilediğini gösteriyor. 

Derin nefes almayı öğrenin.

Derin nefes almak vücudunuzu deşarj olarak panik atak semptomlarının azalmasına yardımcı olacaktır. Derin nefes alma tekniklerini öğrenin ve uygulayın.

Panik atak ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle