Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Erkekler İçin 3 Adımda Daha İyi bir Eş Olma

Erkekler İçin 3 Adımda Daha İyi bir Eş Olma

Erkekler için 3 Adımda Daha İyi bir Eş Olma

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun...

 

Erkekleri başarılı ve mutlu bir temasa götürecek anahtarlar çoğunlukla yanıltıcı, komplike ve ulaşması zor görünebilir… Ancak şu anda, neredeyse 40 seneyi aşkın süredir çiftlerle oluşturulan incelemeler mutlu, birbirine bağlı ve yakın bir çift olmakla alakalı bize çok mühim ve gerçek bulgular veriyor.

Kendinizi bu anlamda bilimin dayanıklı kollarına bırakabilirsiniz. Şu an da iyi bir ilişkinin nasıl yürüyeceğinin haritasına ve iyi bir temas için ne yapıp ve ne yapmamanız gerektiğine son derece hakimiz. Doğru yolu bulabilmeniz amacıyla birkaç adımı sizinle paylaşmak istedim.

Oyun planımız gerektiğince net ve kolay adımlardan oluşuyor. Belki programı açıklaması kadar kolay olmayabilir ama ilk adım için bunları aklınızda tutmanız bile yeterli. Sonuç olarak ilk önce yolunda gitmeyen şeylerin ne olduğunu fark edebileceksiniz. Amacımız sizin ve partnerinizin sevildiğini, değer gördüğünü ve saygı duyulduğunu hissettiği bir atmosferi yaratabilmek…

Birinci Adım - Partnerinizle Arkadaşlığınızı Yeniden Canlandırmak

İyi bir teması sürdürmek için kolay ama lüzumlu olan bu özel anları partnerinize sunun. Birlikte vakit geçirin ve eğlenin. Sadece birlikte vakit geçirmekten daha mühim olan tüm varlığınızla o an orada olabilmek.

Sadece orada bulunmak amacıyla yapmanız gereken şey aslında partnerinize karşı alakalı, meraklı ve açık olmanız. Bu alışkanlığı edinmek amacıyla önereceğimiz etkinlik günlük olarak 15 dakikayı rastgele bir ekran olmaksızın, çocuklardan ve telefonlardan uzak ve birlikte geçirmeniz. Sadece 15 dakika! Bu dakikalarda istediğimiz şey mum, romantizm ve şiir değil! İstediğimiz şey tüm benliğinizle ilgi göstermeniz ve odaklanmanız…

Örneğin şu şekilde bir soru ile başlayabilirsiniz:” Bugün seni en çok mutlu eden/hayal kırıklığına uğratan/ anlamlı gelen/üzen ne oldu?" Siz de kendi cevaplarınızı onunla paylaşabilirsiniz.

Diğer kolay ama etkili şey onu ne kadar çok sevdiğinizi, hayranlığınızı ve değer verdiğinizi gösteren en az 1 şey söylemek olabilir…

İkinci Adım - Çatışma Alanına Giriş

Bunun girilmesi cesaret isteyen çok riskli bir alan olduğunu düşünebilir ve şu ana kadar çatışmaları yaşadıktan sonra onları yok saymaya ya da kaçınmaya programlanmış olabilirsiniz.

Tüm çiftler anlaşmazlık ve farklılık alanlarına sahiptirler ve bu bilinenin aksine partnerinizle bağlantı kurmanızı imkânsız duruma getirmez.

Genel olarak partnerinizle yaşadığınız üç sorundan yalnızca biri çözülebilir kalan ikisi ile alakalı çatışmaya büyük ihtimalle hayat boyu devam edeceksiniz. Ve belki de sürpriz olan bunu çözmeye çalışmanızın ve çözerken ne kadar zorlandığınızın mutlu bir birliktelik için hiçbir önemi olmadığı.

Burada öğrenmeniz gereken anahtar beceri, aranızda ne kadar büyük bir anlaşmazlık ve değişik bakış açısı olursa olsun partnerinizin sizin tarafınızdan dinlendiğini, değer gördüğünü, anlaşıldığını ve saygı duyulduğunu hissetmesidir.

Fikirleriniz birbirine taban tabana karşıt olsa bile mühim olan onu duymanız ve onaylamanızdır. Onunla aynı fikirde olmamanız onu dinlememeniz ve yok saymanız manasına gelmez.

Örneğin bir husus ile alakalı farklı düşüncelere sahipsiniz ve çatışmaya başladınız. Yavaşlayın! Yavaşlayın ve yalnızca onun ne anlatmaya çalıştığına ve arkasındaki mantığa odaklanın. Sadece duyulmak ve anlaşıldığını hissetmek atmosferi yumuşatır ve birbirinize daha yakın kalmanızı sağlar. Bu onunla aynı fikirde olmanız demek değildir, yalnızca onu anlamanızla alakalıdır.

Bir sorununuz olmadığında da farklılaştığınız konuların üstüne konuşabilirsiniz. Ondan farklı düşündüğünüz hususta duygularını ve düşüncelerini anlatmasını isteyin. Bu sayede düşündüğünüzün aksine durduk yerde sorun çıkarıyor gibi olmayacak sakin ve güvenilir bir ortamda farklılıklardan konuşmaya fırsat bulacaksınız.

Üçüncü Adım - Hayalleri Yeniden Canlandırmak

Oyunun final adımı hayalleri yeniden ortaya çıkarmak ile alakalı. İkinizde olan ortak duygu ve hayaller sizi bir araya getirdi ve çift olmaya karar verdiniz. Pek çok yönden birbirinize bağlı olabilirsiniz. Bununla birlikte, birlikte olacağınız geleceği hissetmek, hayal etmek ve kafanızda canlandırmak bu bağlılığı daha çok güçlendirecektir.

Hayat ve meşguliyetler bunu gerçekleştirmekten sizi alıkoyabilir. Çocuklar ve kariyer telaşları ile vakit akıp gider ve hayaller ufukta görünmez olur. Sizden giden hayalleri şuurlu olarak geri çağırabilirsiniz.

Bir öğleden sonrayı, bir akşamı şuurlu olarak bu dosyayı açmaya ayırın. Tekrar hayallerinizle bağlantıya geçin. Bağlantı sürati başta düşük olabilir. Ama deneyimlerinizi ve duygularınızı düşündükçe hayallerinizin de orada olduğunu göreceksiniz. Onları bulun. İkinizin bir araya geldiği vakitlerde ne hayaller kurduğunuzdan bahsedin ve şimdi neler hayal ediyorsunuz. Gelecekte neler olacak. Çocuklar gidip baş başa kaldığınızda neler gerçekleştirmek istersiniz? Sadece ikiniz için özel ve anlamlı olan neler vardı ve neler hala var. Bunları meydana çıkarın bazı durumlarda eski resimler ve videolar da buna çok yardımcı olur.

Unutmayın! İlişkide ufak değişimler büyük etkiler yaratır. Oyunun tüm adımlarını önemseyin ve üstünüze düşen görevleri tamamlamaya çalışın. Her bir adım ile alakalı sizdeki ve ilişkinizdeki gelişmeleri kaydedin. İlişkide olumlu geri dönüşleri almaya başladıkça yeni adımlar atmak için çok daha hevesli olacaksınız.

Sağlıklı İlişkiler İlgili merak ettiğiniz konuları veya Aile Danışmanlığı konusunda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle