Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Niçin bir takım insanlar zor, gerilimli ve travmatik olayların etkileriyle daha basit baş edip uyum gösterebilirken, bir takım insanlar karşılarına çıkan zorluklar karşısında travmatize oluyor?


Erken devre psikolojik sağlamlık incelemeleri tam da bu soruların cevaplarını aramıştır.

Psikolojik sağlamlık, esneklik, Latince ’de tekrardan zıplamak anlamındaki “Salire” fiilinden türemiş olan “Resilience” kavramından gelir. Türkçe ’ye, yılmazlık, psikolojik esneklik, psikolojik sağlamlık gibi terimlerle çevrilmiştir. Kısaca, güç hallerde olumlu netice elde edebilme, gelişimini devam ettirebilme ve bu güçlüklere pozitif bir şekilde uyum sağlayabilme olarak tanımlanır.

Psikolojik sağlamlık teorisi 1970’lerde ilk defa meydana çıktığında, bir kişilik özelliği olarak değerlendirilmiştir. Risklerle sıhhatli bir şekilde baş edebilen ve normal gelişimini devam ettirebilen çocuklar “zarar görmez/sağlam” çocuklar olarak nitelendirilmiştir.

Ancak oluşturulan araştırmalar, psikolojik sağlamlığın içsel bir özellik olmaktan çok, çocuk ile yakın çevresi arasında devam eden etkileşimler neticesinde meydana çıkan hareketli bir proses olduğunu göstermektedir. Bireylerin psikolojik sağlamlığı ailelerine, içerisinde hayat sürdürdükleri sosyal etrafa ve topluma bağlıdır.


Psikolojik sağlamlık,

-Belirgin risk faktörlerine karşın pozitif neticeler elde etme sürecidir.

-Kendi kendini toparlama ve tedavi gücüdür. Bunun olası olmadığı vakitlerde ise yardım isteyebilme becerisidir.

-Değişen hallere karşı esneklik gösterebilme ve negatif duygusal tecrübelerden kurtulabilme yeteneğidir.

-Kişilik özelliği olmaktan çok, aile, sosyal etraf ve psikolojik sağlamlık uygulamaları yardımıyla edinilebilen bir özelliktir.

Özet olarak psikolojik sağlamlık, birtakım insanlara has inanılmaz bir özellik değil, koruyucu ve geliştirici faktörler desteklendiğinde insanları karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı daha donanımlı duruma getirecek, sonradan kazanılabilen bir özelliktir.

Psikolojik sağlamlık, bu nedenle tasarlanan testler aracılığı ile da ölçülebilir, tasarlanan eğitim uygulamaları yardımıyla ise geliştirilebilir.

Psikolojik sağlamlık İlgili merak ettiğiniz konuları veya Psikolojik sağlamlık konusunda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle