Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Öfkemi Neden Kontrol Edemiyorum?

Öfkemi Neden Kontrol Edemiyorum?

Öfkemi Neden Kontrol Edemiyorum?

Her insan öfke duygusunu yaşamaktadır. Aslında yaşamış olduğumuz bu öfke duygusu normal ve sağlıklı bir duygudur. Yaşanılan bu duygu eğer kontrolden çıkıp zarar verecek bir hale dönüşmez ise bir problem ortaya çıkarmaz. Fakat birey yaşadığı öfkeyi dizginlemekte veya kontrol etmekte zorlanıyor ise bir profesyonel destek alması önemlidir. Çünkü bunun gibi durumlar da fertlerin okul, iş ve kişisel yaşamlarını olumsuz etkileyen bir süreç içine girmeleri kaçınılmazdır.


Öfke Nedir?

Öfke bireyin bir nesne, kişi, durum ya da fikre karşı dayanamadığı noktada ona karşı kötü niyet beslemesi veya zarar vermek istemesi olarak ortaya çıkan zihinsel bir tutumdur. İnsanların öfke hissetmesi çoğunlukla yanlış bir tutum olmak mecburiyetinde değildir.

Uygun ifade metotları kullanıldığında öfke esasında oldukça sağlıklı ve doğal bir duygudur. Öfke kontrolden çıkıp yıkıcı bir hal aldığı noktada fertlerin yaşamlarında problemlere yol açar. Öfkeye yol açan nedenlere bakıldığında bunlar; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme, yaralanmalar, tacize uğrama, tehdit gibi nedenler olabilir.


İnsanların öfkelerinin sebepleri ne olursa olsun hiçbir birey öfkeden bütünüyle arınmış değildir. Öfke istesek de istemesek de yaşamın bir parçasıdır.

 

 

Öfkenin Bastırılması

Genel olarak bireyler yüzleşmek mecburiyetinde kalacakları durumlardan kaçarak kaçınılmaz gerçekleri ertelerler. Fakat öfke duygusu bastırıldığı zaman sorunlar çözülmüş olmaz. Bu bastırılma durumu daha sonraki süreçte herhangi bir durum da daha yoğun bir biçimde ortaya çıkmak için depolanır.

Öfkenin bastırılmasında bireyler;

- Yaşadıkları problemlerin çözümsüz kalacağını bilerek problemler ile yüzleşmekten kaçarlar.

- Kendi kişisel problemlerini veya ihtiyaçlarını açığa vurmazlar.

- Dışarıya karşı hiç bir problem yokmuş veya her çeşit tartışmanın dışındaymış gibi görünmeye çaba sarf ederler.

- Bulundukları ortamlarda tartışmalı veya sorun çıkaracak konulardan kaçarlar.

- Bir olay ya da konu sırasında kendi kararlarını ikinci plana atar ve yaşanan durum sonuca bağlandıktan sonra kendi kararlarını düşünürler.

- Yaşantılarında dışarıya ‘’memnun edici’’ rolü oynar ve devamlı başkalarının sevinci için uğraşırlar.

- Biri tarafından ‘’hayal kırıklığına’’ uğradıkları durumlarda karşı tarafa bu durumu belli etmeden olayı kapatırlar.

- Yardıma gerçekten ihtiyaçları dahi olsa dışarıdan gelecek her çeşit yardıma karşı kendilerini kapatırlar.

 

Bireyin bastırmış olduğu öfke ileride başka problemlere yol açabilir.​ Bu sorunlar ise;

- Depresyon

- Panik Atak

- Anksiyete

gibi sorunlar olarak karşılarına çıkmaktadır. Bireylerin öfkelerini bastırmaları çoğunlukla ‘’migren ağrıları, sırt ağrıları, ülser veya kalp’’ problemleri olarak ortaya çıkabilir. Bireyler öfkelerini bastırma durumunda çoğu zaman ‘’her şeyin anlamsız olduğu, hayal kırıklığı ve küskünlük’’ duyguları ile kendi içlerinde mücadele içindedirler.
 

Agresif Yansıtılan Öfke

Öfkelerini dışarıya karşı sık sık agresif bir biçimde yansıtan fertlerin çoğunlukla dışarıya gerçekten anlatmak istedikleri geçerli bir mesajları vardır. Fakat iletmek istedikleri bu mesajı iletme biçimleri o kadar ters olabilir ki karşı taraf için bu mesaj ‘’mantıklı ve geçerli’’ olmadığı için etki etme olasılığı ortadan bütünüyle kaybolur.

 

Agresif bir biçimde yansıtılan öfke bireylerin;

- Dışarıdaki farklı görüşlere tahammül edememe ve kaba, sert iletişim tarzı.

- Genel itibari ile ‘’inatçı ve sabit fikirli’’ bir yapıya sahiplerdir.

- İletişim de bulunma tarzları genel itibari ile sürtüşmeye açık ve kibirli bir tarzdadır.

- Sürekli şikayet eder ve devamlı sızlanırlar.

- Konuşurken küfür ve hakaret ederler.

- Karşı tarafı korkutmak amaçlı fiziksel ifadelerde bulunurlar. (Eşyaları itmek, fırlatmak vb.)

- Diyalog halinde iken karşı tarafın sözünü keser ve onu dinlemezler.

- Genel olarak karamsardırlar.

- Başkalarını devamlı eleştirirler.

- Genel olarak agresif bireyler karşı taraf ile iletişim içindeyken duruma hâkim olma çabasındadır. Çünkü bireyler iletişime hâkim olma gayretleri başarılı olduğunda kendi problemlerini çözmüş oldukları düşüncesine girerler.
 

Pasif- Agresif Öfke

Bireylerin bulundukları ortamda yaşanan anlaşmazlıklar ve duygu alışverişinde ki bozukluklardan kaynaklanan ‘’güvensizlik ve kızgınlığın’’ sergilenmesi Pasif-agresif fertlerin oluşmasının temellerindendir. Bu durum geçmişe dayalı olabilir. Bireylerin geçmişte duyarsız insanlar ile yaşadıklarından dolayı kendilerini rahatsız eden bir durumda, konuşmanın güvenli olmadığı düşüncesine karar verirler.


Pasif-Agresif Öfke'de;

- Bireylerin bir diyalog içinde iken karşı tarafa yanıt vermek yerine sessiz kalmaları,

- İstemedikleri bir şeyi yapmamak için bahaneler üretmeleri,

- Bir işi yaparken yanlış olsa dahi kendi metotları ile yapmaları,

- Umursamaz ve tembelce davranışlar içerisinde bulunma,

- Dışarıdan genel itibari ile ‘’güvenilmez’’ olarak tanınma,

- Dikkat edilmesi gerekli olan işlerde ya da durumlara özen göstermeme,

gibi durumlar pasif-agresif fertlerin fonksiyonları arasında gösterilebilir. Bireylerin hayatlarına bakıldığında karşı tarafın kendi söylediklerini dinlemek istemediğini düşünürler. Bireyler bu nedenden dolayı başkalarına karşı gelmek ve onların dediğine uymamak için Pasif -Agresif bir tutum sergilerler.
 

Öfke Kontrolü Tedavisi

Genel anlamda öfke kontrolü için uygulanmakta olan tedaviler arasında psikoterapi en çok kullanılacak olan yöntemler arasındadır. Psikoterapi tedavisinde fertlerin öfkelerini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır.

Psikoterapi ile ilaç tedavisinin uygulanmış olduğu durumlarda vardır. Bireylerin abartılı ve kontrolsüz yaşadıkları öfke durumlarında her iki tedavi yöntemine de başvurulabilir.

 

Yukarıda belirtilen Öfke Kontrolü belirtilerinde şüphelendiğiniz durumlar var ise veya daha fazla bilgi almak için uzman bir terapiste danışabilirsiniz.

 

Öfke Kontrolü ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya Öfke Kontrolü hakkında yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

 

Mutlu Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

 
 

Yorum Ekle