Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Montessori Nedir? Çocuk Eğitiminde Montessori!

Montessori Nedir? Çocuk Eğitiminde Montessori!

Montessori Nedir?

Montessori; çocukların kendi yönettikleri etkinlikleri, yaşayarak öğrenmeyi ve işbirliğine dayalı oyunu temel alan bir eğitim sistemidir. Çocuklar, Montessori eğitiminde, kendi öğrenimleri için yaratıcı seçimler yaparken, sınıf ve öğretmen ise yaşlarına uygun faaliyetler sunarak süreci yönlendirir. Dünyaya dair bilgiler keşfetmek ve kendi potansiyellerini geliştirmek için, çocuklar hem bireysel hem de gruplar halinde çalışırlar.

Montessori Eğitim Sistemi Nedir?

1900’lerin başlarında Roma’da Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bu yaklaşımın merkezinde çocuk vardır ve öğretmen çevreyi hazırlamak ve çocuğun çevresi ile etkileşime geçmesinden sorumludur. Montessori yaklaşımı akademik gelişimi desteklemekle birlikte, çocukların kendilerine özgü birey olduklarına ve kendi kapasiteleri doğrultusunda öğrendiklerine de odaklanmaktadır. Ayrıca, özgüven, inisiyatif, konsantrasyon, düzenlilik, ne istediğini bilme, bağımsızlık, başkalarına olan saygıyı geliştirme bu yaklaşımı nitelemektedir.

Montessori eğitiminin uygulandığı sınıflar, belirli yaş gruplarına ait çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanmış ortamlardır. Dr. Maria Montessori, bu tür bir sınıftaki deneysel öğrenmenin dil, matematik, fen, müzik, sosyal etkileşimler ve başka birçok şey üzerine daha derin bir anlayışa yol açtığını keşfetti.

Montessori yönteminin uygulandığı sınıflarda her bir materyal, çocuğun doğal ilgi alanları ile mevcut aktiviteler arasında bir uyumluluk yaratarak, çocuk gelişiminin farklı yönlerini destekler. Çocuklar, kendi deneyimleriyle ve kendi hızlarında öğrenebilirler. Montessori eğitiminde, tüm insanlarda varolan doğal meraklarını her an giderme özgürlüğüne sahip olan çocuklar, bu sayede ömür boyu sürecek öğrenme deneyimleri için sağlam bir temel oluşturabilirler.

Montessori eğitimi ortamları, çocukların öğrenimini doğumdan ortaokula kadar destekler.

Maria Montessori’nin Gözlem ve Araştırmalarına Göre Çocuklar;

  • Ödül-ceza yönteminden
  • Oyuncaklardan
  • Yetişkin gözüyle programlanmış eğitim sürecinden
  • Öğrenci sıralarından
  • Öğretmen masası gibi kürsülerden

Pek de hoşlanmıyorlar.

Yani, standart bir müfredatın, standart bir şekilde, kısıtlayıcı kurallarla işlenmesi çocukları cezbetmiyor. Bu da çocukların eğitiminde, zihinsel ve fiziksel gelişim açısından verimliliğin düşmesine neden oluyor. Çözüm ise çocukların hoşlandığı eğitsel yöntemlere ve etkinliklere yönelmek. Peki, çocuklar nelerden hoşlanıyor?

  • Seçimlerinde özgür olmaktan
  • Sakin ortamlardan
  • Hareket özgürlüğünden
  • Etrafının düzenli olmasından
  • Hata yapma özgürlüğünden
  • Sosyal ilişkilerini kendi başına yönetmekten
  • Tekrar etme hakkından
  • Okuma ve yazma için kitap kullanmamaktan

Hoşlanıyorlar.

İşte montessori eğitimi de tüm bu araştırmaların sonucunda geliştirilmiş bir pedagojidir.

Özetlemek gerekirse; çocuklar, oyunlaştırmalı ve özgür eğitim etkinlerinden hoşlanıyorlar. Öyleyse, incelenmesi gereken sıradaki konu, çocuk etkinlikleri konusu olmalıdır.

Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?

Montessori eğitimi yalnızca akademik eğitimi değil bunun yanında bebeğin ve çocuğun, sosyal, duygusal ve duyusal alanlar gibi birçok alandaki gelişimini destekleyerek, çocuğu gerçek hayata hazırlamayı hedefler.

Montessori eğitimi alışılmış, klasik tarzdaki eğitim sisteminden oldukça farklıdır. Hedef özellikle anaokulu çağında öğrenmeyi öğretmek ve çocuklara hayatta ihtiyaçları olan becerileri kazanabilecekleri ve yaratıcı olabilecekleri özgür bir ortam yaratmaktır.

Farklı yaş gruplarından çocukların bir arada olduğu, her öğrencinin bireyselliğine ve özelliklerine saygı duyulan bir sınıf ortamında öğretmen yalnızca yönlendirir. Etkinlik öncesinde materyaller çocuğun ilgisine göre seçilir ve çocuk istediği şeyi seçmekte özgürdür ama aynı zamanda oynadığı şeyi toplamak ve yerine kaldırmak sorumluluğunu da alır.

Montessori eğitimde; çocuğa seçenek sunulur, dayatma yoktur, çocuk deneyimleyerek-yaşayarak öğrenir, doğa eğitimin bir parçasıdır, ceza yoktur, gerçek objeler kullanılır, çocuğa sorumluluk ve yapabileceği görevler verilir.

Montessori Eğitimine Kaç Yaşında Başlanır?

Montessori eğitimi, bir eğitim sistemi olmaktan çok bir felsefedir, bu nedenle anne-babalar doğumdan itibaren montessori eğitimine başlayabilir. Çocuğun 2 yaşında ev etkinliklerine ve 3 yaşında da montessori yöntemini benimsemiş bir anaokuluna başlaması uygundur.

Montessori Eğitimi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım alarak çocuklarınızın eğitimi için danışmanlık almak amacıyla bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle