Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Beck Anksiyete Ölçeği Nedir?

Beck Anksiyete Ölçeği Nedir?

Beck Anksiyete Ölçeği Nedir?

Beck Anksiyete Ölçeği Aaron T. Beck tarafından tasarlanmış bir ölçektir. Bu ölçek 21 sorudan oluşur. Anksiyete düzeyini tartmak amacıyla sarfedilen bu ölçek uluslar arası geçerliliği sahiptir.

 

Aaoron Temkin Beck Kimdir?

 Aaron T. Beck 18 Temmuz 1921 senesinde ABD’de dünyaya gelmiştir. Eğitimini Brown üniversitesi ve Yale Tıp fakültesinde tamamlamıştır. Bunun yanı sıra Aaron T. Beck Bilişsel Davranışçı Terapinin öncüsüdür. Bu terapi tekniği ise dünya genelinde en kapsamlı depresyon teorisi olarak geçmektedir. Aaron T. Beck Freud’un depresyon teorisi üstünde birçok çalışmalarda bulunmuştur. Çalışmaları süresince depresyonu "bireyin kendisine dönük hiddeti" olarak açıklamış bu kararı senelerce tecrit ve reddedilme ile karşılaşmıştır.

 

Anksiyete Nedir ve Bulguları Nelerdir?

Anksiyete halk arasında kaygı sorunu olarak adlandırılır. Bu hal genel olarak en az 6 ay devam eden ve kişilerin denetim etmekte zorluk çektikleri sık sık endişe ve evham haline denir.

 

Anksiyete Belirtileri

- Sürekli Kötü Şeyler Olacağı Endişesi,
- Geleceğe Karşı Endişeli, Evhamlı Olma,
- Açıklanamayan Ve Kontrol Edilemeyen Korku Duyma Durumu,
- Yorgunluk,
- Uyku Bozuklukları (Uyuyamama Ya Da Sürekli Uyuma),
- Dikkat Eksikliği,
- Gerginlik,
- Huzursuz Hissetme,
- Sıcaklığa Bağlı Olmayan Terleme,
- Ellerde Terleme
- Kalp Atışlarında Hızlanma
- Nefes Alış Verişin Hızlanması
- Hazımsızlık Sorunları.
gibi haller Anksiyete bulguları arasında yer almaktadır.

 

Beck Anksiyete Ölçeği'nin Amacı Nedir?

Beck Anksiyete Ölçeğinde temel gaye tanı konmasından ziyade daha çok tarama yapmaktır. Beck Anksiyete ölçeğinde bulunun sorular Anksiyete bulguları ile ilgilidir. Testte dört alternatif bulunmaktadır. Bunlar ‘’hiç, hafif, orta, ciddi’’ olarak tariflenir ve bu alternatiflerden birini seçerek yanıt verilir. Verilen yanıtlar genel olarak son bir haftada yaşananlar göze alınarak yapılır.

Bu tarz ölçeklerin değerlendirmesi ve uygulaması Uzman Terapistler tarafından yapılmalıdır. Lütfen Uzman bir terapiste danışmadan teşhis koymayınız.

 

Yukarıda belirtilen Anksiyete belirtilerinde şüphelendiğiniz durumlar var ise veya daha fazla bilgi almak için uzman bir terapiste danışabilirsiniz.

 

Anksiyete ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya Anksiyete hakkında yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

 Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

 

Mutlu Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

 

Yorum Ekle