Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Netlessfobi: Dijital Çağın Götürdükleri

Netlessfobi: Dijital Çağın Götürdükleri

Netlessfobi dijital çağın sebep olduğu 3 psikolojik rahatsızlıktan biridir. Daha literatürde yeterince bilgi bulunmasa da bilhassa Z kuşağı içerisinde oldukça yaygındır. İnternetsiz kalma korkusu olarak da bilinen bu hastalığa ek olarak nomofobi, fomo hastalıkları da görülmektedir. Dijital çağ ile sonradan tanışanlar başka bir deyişle dijital muhacirler için internet özgürlük manasına geliyor.

İnternetle tanışana kadar insanlar yaşadıkları bölgeyle hudutlu olacak şekilde sosyal ilişki kurabiliyorlardı. İnternetle ise dünyanın her köşesinden insanla istedikleri vakit iletişime geçebilir hale geldiler. Bilgiyi edinebilmenin de hudutları genişledi. Basılı kitaplardan edinilen bilgi beynelmilel düzeyde, üniversal dijital bir kitaplıktan edinebilir hale geldi. Z kuşağı içinse internet içine doğdukları ve değişik bir türünü bilmedikleri sıradan bir iletişim hali.

İnternet sayesinde artık hepimiz vakitten ve mekandan bağımsız olarak iletişime geçebiliyoruz. Bunu yapabilmek için internet irtibatı kurabileceğimiz bir dijital alete ve internet ulaşımına sahip olmamız yeterli.  Ancak bizi bu kadar özgürleştiren internet bir o kadar da bağımlı kılıyor. İnternetin sağladığı iletişim ve ulaşım kolaylığı yokluğunda da yoksunluk belirtileri gösterilmesine kapı aralıyor.

İnterneti bazen iletişim bazen eğlence bazen de bilgi edinme için kullanıyoruz. İnternetin kullanım amacı ve alanı oldukça geniş. İnternet ortamında her yaştan ferde ve her ihtiyaca hitap edecek muhteva bulmak olası. Bu da pek çok insan için internetin yerinin doldurulması zor bir kaynak haline gelmesine kapı aralıyor. Bilhassa pandemi sürecinde internet zaruri bir ihtiyaç halini de aldı.

Uzaktan eğitim, uzaktan çalışma düzenlemeleri ve sosyal hayatın kısıtlanması internetin ehemmiyetini daha da artırdı. Peki Netlessfobi hangi belirtilerle kendisini gösteriyor? Kişiler üzerindeki negatif tesirleri neler? İnternetsiz kalma korkusuyla başa çıkmak için neler yapılabilir?

 

Netlessfobi Belirtileri Nelerdir?

İnternetsiz kalma korkusu yaşayan fertler internet bağımlıları ile karıştırılabilmektedir. İnternet bağımlıları internet kullanım davranışlarıyla tanım alırlar. İnternetsiz kalma korkusu yaşayan fertlerde ise internet kullanım sıklığı ve müddeti ehemmiyetli değildir. Bu fertler gün içerisinde interneti kullanmaya hiç ihtiyaçları olmasa bile yokluğundan huzursuzluk duyarlar. Başka bir deyişle netlessfobi, internetin aşırı kullanımından öte kişinin internetin olmadığı bir ortamda kalamaması ve internet yoksunluğundan kaygı duymasıdır.

İnternetsiz kalma korkusu yaşayan fertlerde aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir.

  1. Kişinin 3’den fazla internet irtibatına sahip akıllı aleti bir arada kullanması ve bunlarla uzun vakit geçirmesi. (Laptop, tablet, telefon gibi)
  2. Günlük hayatta gittiği mekânlarda internet irtibatının olmasına önem vermesi,
  3. Günlük en az 8 saat müddetle online olması,
  4. İnternete bağlanma olanağı olmadığında hayatın durduğu düşüncesine kapılmak,
  5. İnternete bağlanma olanağı olmadığında sosyal ağlardaki yeni gelişmeleri kaçırmaktan ve tekrar yakalayamamaktan kaygı duymak,
  6. Gece uyurken dahi internete bağlanabilme özelliği olan akıllı aletleri erişebileceği mesafede bulundurmak,
  7. Sosyal medya hesaplarına ait ileti, bildirim, beğeni, ses ve görüntülerden büyük bir haz duymak,
  8. Kısa vakitler dahi olsa internetten ayrı kalamamak,
  9. Yemek siparişi, alışveriş, fatura ödeme gibi günlük işlerini daimi olarak internet aracılığıyla gerçekleştirmek,
  10. Günde sosyal amaçlı en az 20 bildirimde bulunmak.
  11. İnternet olmayan ortamlarda huzursuz olmak, internetsizlik neticesinde fiziksel reaksiyonlar göstermek,
  12. Sürekli internet beklentisi içerisinde olmak.

Tanı için yukarıdaki belirtiler örnek gösterilse de konuyla alakalı çalışmalar artıkça belirtilerde de farklılaşmalar olacaktır.

Netlessfobinin Negatif Tesirleri Nelerdir?

İnternetten yoksun kalma korkusu ferdin duygu, düşünce ve davranışlarına yansımaktadır. İnternetsiz kalma korkusu yaşayan fertlerdeki negatif etkiler şu şekildedir;

  1. Sosyal medyada çok vakit geçirmenin neticesinde zorlaşan zaman idaresi,
  2. Şahsi veya mesleksel gelişime katkısı olmayan sitelerde gereksiz zaman geçirme,
  3. Şahsi uğraşlara gereğinden fazla zaman harcama,
  4. İşleri önceliklendirme de problem,
  5. Erteleme davranışında artış,
  6. İş yerinde artan sanal kaynatma,
  7. İşleri geciktirmede herhangi bir mesele görmeme,
  8. Aksayan işlerle alakalı uydurma sebepler üreterek, meselenin internet kullanımıyla alakalı olmadığını kanıtlamaya çalışma,
  9. Ödül ve ceza algısında farklılaşma,
  10. Dikkati sürdürme ve konsantrasyon güçlüğü,
  11. Umursamazlık ve empati eksikliği,
  12. İnternetin yoksunluğunda hiddet, huzursuzluk, stres hissetme,
  13. İnternetin yokluğunda depresif duygu vaziyet,
  14. Sürekli online oyun, kumar, bahis, spor ve benzeri takibi veya blog, sözlük, haber takibi,
  15. Online olunamayan müddetlerde sosyal maharet eksikliği gösterme ve benzeri negatif etkiler görülebilmektedir.

Netlessfobik fertlerde internet bağımlılığı, teknolojik aletlerden uzak duramama veya yeniliklerden haberdar olamama korkusu görülebilmektedir.

 

Kurumlar Açısından Karşılaşılabilecek Negatiflikler

Çalışan bağlılığının düşük olduğu örgütlerde internet kullanımı bir kaytarma unsuru olarak kullanılabilmektedir. Yeterince çalışma motivasyonu olmayan fertler için internette emelsiz dolaşmak fazla ve sık sigara molaları gibidir. Ayrı olarak müessese içerisinde mutsuz olan fert örgütün diğer azaları için de motivasyon kırıcı olabilmektedir. Negatif örnek teşkil etmesi ve ekibi yavaşlatması da örgüte zarar vermektedir.

Kurum markasına, imajına yakışmayacak şirket içi görüntü ve videoların sanal ortamda paylaşılması da marka imajını yaralamaktadır. Güvenli internet kullanımını bilmeyen, zarar veren yazılımlara karşı yeterli tedbir almayan çalışanlar da müesseseye zarar vermektedir. Bu yüzden organizasyonun siber güvenliği, şahsi verileri ve bilgileri tehdit altında kalmaktadır.  Hacker saldırılarına ve casus yazılımlara davetiye çıkarılmaktadır. Netice olarak netlessfobik fertler kuruma parasal ve içsel zarar verebilmektedir.

 

Öğrenciler ve Akademik Muvaffakiyet Açısından Karşılaşılabilecek Negatiflikler

İnternetten yoksun kalma korkusu öğrencileri ve akademik başarıyı da negatif etkilemektedir. Başta vakit idaresi eksikliği, erteleme davranışı ve dikkati sürdürme güçlüğü başarıyı olumsuz etkilemektedir. Ödevlerin, tekrarların vaktinde yetiştirilememesi, ders içerisinde zihnin internet kullanımında olması performansı olumsuz etkilemektedir. Bilhassa lise, üniversite imtihanlarına hazırlık gibi ehemmiyetli dönemlerde internet stresten kurtulmak için de kullanılabilmektedir.

Motivasyon eksikliği, hedefsizlik, gerçekdışı çevresel beklentiler de internet kullanım sıklığını artırabilmektedir. Ayrı olarak günümüz gençleri dijital çağın içerisine doğmaktadır. Dolayısıyla gençlerde ve genç nesilde internet yoksunluğu çok daha sık görülmektedir.

 

Netlessfobi ile Başa Çıkmak İçin Öneriler

İnternetten yoksun kalma korkusuyla başa çıkmak için öncelikle kişinin internet ihtiyacının nedenleri ortaya çıkarılmalıdır. Ayrıca alternatif uğraşlar geliştirmesi desteklenmelidir. Bilinçli ve kontrollü internet kullanımının kazandırılması için bilişsel ve davranışsal çalışmalar yapılmalıdır. Bireysel psikolojik danışmanlık ve grup terapisi işe yaramaktadır. Yoksun bırakmak yerine amaçlı ve verimli internet kullanımı teşvik edilmelidir. Ardından ihtiyaç duyulursa kademeli yoksun bırakma uygulanarak internet kullanım sıklığı azaltılabilir.

 

Netlessfobi Kariyer Gelişiminizi ve Akademik Başarınızı Engelliyorsa Profesyonel Destek Alabilirsiniz

Dijital çağda akademik başarıyı ve kariyer gelişimini destekleyen pek çok kaynak mevcuttur. Ancak bu kaynaklar verimsiz ve hatalı kullanıldığında başarıyı da engellemektedir. Akademik hayatın erken yıllarından itibaren başarıda istikrarlı olabilmek kariyer gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır. Bu nedenle erken dönem itibariyle çocuklara ve öğrencilere bilinçli internet ve teknoloji kullanımı aşılanmalıdır.

 

Netlessfobi: İnternetsiz Kalma Korkusu ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya Netlessfobi: İnternetsiz Kalma Korkusu hakkında yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

 Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Yorum Ekle