Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Psikolog Nedir? Doğru Psikolog Nasıl Seçilir?

Psikolog Nedir? Doğru Psikolog Nasıl Seçilir?

Psikolog Kimdir?

Psikolog veya Psikolojik Danışman, kelime anlamı itibariyle ruh bilimci demektir. Psikologlar, bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilir.

Psikoloğun Görev Tanımı Nedir?

Genel kanının aksine psikologlar sadece danışanları dinleyen kişiler değildir. Uygulayıcı ya da araştırmacı psikologlar, farklı alanlarda ve danışanlar olmaksızın çalışabilir. Farklı alanlarda çalışmalarına rağmen psikologların genel bir görev tanımı bulunur ve şöyle sıralanır;

  • Eğitimini ve sertifikasını aldığı testleri uygulamak,
  • Test sonuçlarını uzman psikolog, psikiyatr, hekim ya da testi talep eden kurumlarla paylaşmak,
  • Görevlendirildiği alanda psikolojik destek vermek,
  • Psikolojik değerlendirmeler yapmak,
  • Neden ve sonuç ilişkisi kurmak,
  • Dürtüleri, davranışları ve güdüleri incelemek.

 

Psikologdan Beklenen Nitelikler Nelerdir?

  • Yüksek gözlem kabiliyetine sahip olmak ve olayların farklı yönlerini görmek,
  • Bireyleri yargılamamak ya da küçük düşürmemek,
  • Bireyler ile iş ilişkisi dışına çıkmamak,
  • Sürekli kendini geliştirme ve psikoloji ile ilgili yayınları takip etmek,
  • Bireylerin diline uyum sağlayabilmek ve anlattıklarını anlayabilmek,
  • Yüksek konsantrasyon sahibi olmak,
  • Psikoloji dışında felsefe, antropoloji ve sosyoloji gibi alanlara da ilgi duymak,
  • Yeni geliştirilen test ve teknikleri takip etmek.

Doğru Psikolog Nasıl Seçilir?

Zaman geldi. Hangi nedenden dolayı olursa olsun, psikolojik bir yardım almaya karar verdiniz. Ancak bu kadar fazla aday arasından sizin için doğru olan psikoloğu nasıl seçeceğinizi bilmiyorsunuz. Acaba hangisi sizin için en faydalısı olacak?

Güvenilmez bir psikoloğun işaretleri nelerdir?

Bu konudaki en önemli sorun, sayısı oldukça fazla olan diplomasız psikologlardır. Bu nedenle, eğer doğru psikoloğu seçmek istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey eğitimine ve uzmanlık alanına bakmak olmalıdır.

Bu kişilerin, anksiyete dahil, belli psikolojik bozukluklara etki eden durumlara nasıl yaklaştıklarını görmeniz gerekir. Bazı yeni terapistler, hiçbir şey yapmadan insanları iyileştirdiklerini iddia ediyorlar. Reiki gibi terapiler, bilimsel olarak ispatlanmış tedaviler değildir.

Psikolog eğitimine sahip bir terapist arıyorsanız dahi dikkatli olmanız gerekmektedir. Pek de iyi olmayan çok sayıda psikolog vardır. Eminiz ki terapilere gidip hiçbir ilerleme kaydedemeyen birçok hasta görmüşsünüzdür.

Bu kişiler, terapileri boyunca sürekli konuştuklarından bahseder. Ancak konuşan sadece kendileridir; terapiyi yürüten kişi bu konuşmaya herhangi bir şekilde katkı sağlamaz. Uzun vadede sorun sabit kalır; hasta, aynı problemlere sahip olmaya devam eder.

Mantıksal olarak terapistin bir şey yapması gerekir. Sadece soru sormasından bahsetmiyoruz. Size sadece sorular soran bir psikolog da iyi bir psikolog değildir. İyi bir psikolog, soru sormaktan daha fazlasını yapar. Bunların yanında size ruhsal evrelerin nasıl işlediğini de açıklar, baş edebilmenizi sağlayacak olan yöntemleri size sunar.

Doğru psikoloğu bulmak için ne tür sorular sormalısınız?

Çoğu kişi en başta bu soruyu sorar: Bir psikoloğun kötü olduğunu en başta nasıl fark ederiz? Bu sorunun cevabı oldukça basittir. Doğru psikoloğu bulmak için bazı sorular sormanız gerekmektedir.

Bu konuda utanmanıza hiç gerek yok. Nihayetinde bu seanslar için para harcayacaksınız. Bu sürecin sonunda kazançlı çıkıp çıkmayacağınızı öğrenmek istemeniz oldukça doğaldır. Hatta bunu talep etmek sizin hakkınız.

Öncelikle sizi kendi eğitimleri ve donanımları hakkında bilgilendirmeleri gerekir. Böylece ne tür yöntemler üzerinde uzman olduklarını ve ne tür sorunlarla ilgilenebilecekelerini keşfetmiş olursunuz. Eğer psikoloğunuz size bilişsel-davranışsal psikoloji ile ilgilendiğini söylüyorsa, bu iyi bir işarettir. Bu yöntemin kullandığı teknikler, deneysel anlamda kanıtlanmıştır. Yani bilimsel olarak bir anlam ifade ediyorlar.

Kendi neslimin en büyük keşfi, insanların ruh hallerini değiştirerek hayatlarını da değiştirebiliyor olmasıdır.

Bu oldukça önemli bir konu, çünkü hastalara yardımcı olmayan birçok yöntem halen birçok psikolog tarafından kullanılmaktadır. Hatta bu işe yaramayan yöntemler, hastaları başlangıçtaki hallerinden daha da kötü bir duruma sokabilmektedir.

Ancak dikkatli olmasınız. Bilişsel-davranışsal psikoloji konusunda çalışan ve bu yöntemi kullanan bir psikolog da kötü çıkabilir. Bu nedenle doğru psikoloğu seçerken aynı zamanda kullandıkları belirli yöntemleri de sormanız gerekmektedir. Çünkü bir hasta olarak, üzerinizde nasıl bir tedavi uygulanacağını bilmeye hakkınız var.

Terapi Süreci

Psikoterapi, uygun zamanda, şartlarda, kişilerle ve sınırları belli şekilde ilerlerse işe yarayabilir ve işlevselliğini sürdürebilir. Bir psikolog ile görüşmeden önce ve görüşmeye başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken noktaları sıralamaya çalıştık. Süreçte değişim gösteren unsurlar olursa bunları terapistinizle konuşmanız gerektiğini hatırlamalısınız. Unutmayın, bu sizin süreciniz ve kendi sürecinize yabancılaşırsanız terapinin işlevsel olması mümkün değildir. Kendinizi güvende hissetmelisiniz.

Terapi sorunların çözümlenmeye çalıştığı, kişisel farkındalığın artmasını amaçlayan, kişinin kendini ve çevresindekileri daha iyi anlamasını hedefleyen bir süreçtir. 

Son olarak Psikoloji bilimi uzmanlık gerektiren bir alandır. Lütfen danışma almak istediğiniz kişinin eğitim durumunu sorgulayınız.

Psikologlar ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle