Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Oyun Terapisi ve Oyun

Oyun Terapisi ve Oyun

Oyun Terapisi ve Oyun

Gelişim psikolojisi alanında kıymetli araştırmacılardan Caren Walker ve Alison Gopnik, oyun ile alakalı önemli bir soru dile getirir; “Dünya hakkında bu kadar çok şey öğrenmesi gerekli olan çocuk, niçin oyun oynamak adına gerçek olmayan bir dünyada bu kadar zaman ve enerji harcamaktadır?”

Yetişkin gözlüğünden oyuna bakıldığında, oyun tekrarlardan ve anlamsız dizilerden oluşuyor gibi gözükebilir ancak çocuklar için oyun; gerçek dünyanın bir yansımasıdır. Doğumundan itibaren gerçek dünyada var olmaya çalışan çocuk, oyun yolu ile yarattığı dünyada, problem çözme, duyguları düzenleme, sıra bekleme gibi bir çok sosyal, duygusal ve bilişsel kabiliyeti pratik eder. Bir bilim insanı gibi, deneme – yanılma yolu ile gerçek dünyadaki tecrübelerini “oyun içinde” tekrar ederek anlamlandırmaya çalışır. Bu nedenle oyun, gelişimsel anlamda öğretici ve pekiştiricidir.

Oyun hemde çocuğun iç dünyasının da bir yansımasıdır. Oyun yolu ile tekrar ettikleri deneyimlerde yaşadıkları duyguları ve düşünceleri de ifade etme olanağı bulurlar. Oyunun iyileştirici ve güçlendirici tarafı burdan gelir.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisinde ise amaç oyunun tüm bu gücünden faydalanarak çocuğa iç ve dış dünyasını yansıtabileceği güvenli bir alan yaratmaktır. Özellikle çocuk merkezli oyun terapisi hümanistik bir yaklaşımla, oyun yolu ile her çocuğun kendi kendisini iyileştirebilme potansiyeline güvenir.

 

Daha açık bir biçimde ifade edecek olursak, çocuklar yaşadıkları olumlu veya olumsuz her bilgi birikimi ve duyguyu oyun içinde açık bir biçimde ifade etme imkanı bulduğunda, kendi problemlerini kendi yollarıyla çözebilme yeteneği geliştirirler. Gerçek dünyada çözemedikleri duygu, düşünce veya davranışları oyunda ele alırlar. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerine yargısız bir biçimde eşlik ederek, şartsız kabul ve güven sağlamaktır.

 

Çocuk ve terapistin güven ilişkisine dayalı bu süreç için oyun terapisinde oda ve oyuncaklar da özel olarak dizayn edilmiştir. Her biri birbirinden farklı anlamlar taşıyan oyuncaklar, oyunda çocuğun günlük yaşamda ifade etmekte zorlandığı duyguları özgürce ifade edebilmesine aracı olur. Çocuk kurmuş olduğu oyunda metaforlar ve hikayeler üzerinden kendi hikayesini şifalandırır.

 

Oyun terapisi, çocukta davranış değişikliğiyle birlikte sosyal ve duygusal anlamda gelişim ve genel iyi oluş halini de destekler.

Yorum Ekle