Yeme Bozukluğu Nedir?
Duygusal Yeme Bozukluğu
Duygusal yeme bozuklukları, temel olarak iyi hissetmek için yemek yeme ihtiyacı duymak olarak tanımlanır. Eğer kilolu olmaktan hoşlanmıyor ve yararlı olmasına karşın diyet yapmaya devam edemiyorsanız, stresli ve zor zamanlarınızda kendinizi yemek yiyerek rahatlatmaya ve iyi hissetmeye çalışıyorsanız, pozitif bir olayın ardından kutlamak ya da kendinizi ödüllendirmek için yemek yeme ihtiyacı duyuyorsanız bunun nedeni duygusal yeme bozukluğu olabilir.
Duygusal Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Bu probleme sahip insanlar, genelde hayatlarını devamlı yemek yeme ihtiyacı içinde geçirmektedir. Bu ihtiyacın ortaya çıkardığı yeme isteği ve sonrasında gelen suçluluk duygusu, uzun sürede, tekrar yeme isteği yaratan olumsuz duygular olarak kişiye geri dönmektedir. Bu durum bir süre sonra içinden çıkılamaz bir döngü haline gelir. Yiyeceklerle gelen rahatlama hissi, bir süre sonra, olumsuz duyguları ve yemek yemeyi tetikleyen bir uyarana dönüşür.
Duygusal Yeme Bozukluğu Nedeni Nedir?
Düşüncelerimiz ve inançlarımız, yeme alışkanlıklarımızı etkilemektedir. “ Yemek yemek, yaşamdan zevk almanın en kısa yolu.”, “İyi hissetmediğim zaman en kolay çözüm yemek yemek.”, “Yemek duyguları bastırmanın en kolay yolu.” gibi yanlış inanç ve düşünceler, duygusal yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Duygusal Yeme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Duygusal yeme bozukluğunun önüne geçilebilmesi için yeme ihtiyacını tetikleyen duygu, düşünce ve inançları keşfetmek ve bunları daha sağlıklı olan inançlarla değiştirmek gerekiyor. Eğer duygusal yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyor ve bunun önüne geçemiyorsanız bir uzmandan destek almanız gerekebilir.
Yeme Bozuklukları ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz. İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu