Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

İlişkilerde Şiddet Nedir?

İlişkilerde Şiddet Nedir?

İlişkilerde Şiddet Nedir?

İlişkilerde şiddet, romantik bir ilişki içindeki kişilerden birinin partnerine  fiziksel, cinsel, sözel ve duygusal istismar uygulaması ve sosyal kısıtlamalarda bulunması olarak tanımlanır. İlişkilerde şiddet uygulayan kişi kadın erkek fark etmeksizin her iki cinsiyetten de olabilmektedir. 

 

İlişkilerde Şiddet Türleri Nelerdir?

Yapılan incelemelerde İlişkilerde şiddetin farklı türlerde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir; fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal, dijital şiddet, ısrarlı takip (Stalk) .

Fiziksel Şiddet:  Tokat atmak, itmek gibi bir partnerin diğerinin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesini kapsayan davranışlar örneğin gösterilebilmektedir.  

Sözel/Duygusal Şiddet : Kişiyi aşağılamak, arkadaşlarının önünde küçük düşürmek, intihar girişiminde bulunmakla tehdit etmek, karşı tarafı devamlı kontrol altında tutmaya çalışmak, giyim veya iletişim tarzını devamlı eleştirmek gibi bir partnerin kişiye kendisine olan güvenini ve saygısını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır.  

Sosyal Şiddet: Bir kişinin partnerinin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kişiyi kontrol etmeye çalışması ve sosyal çevresinden soyutlamasıdır.

Cinsel Şiddet: Partnerin diğerini cinsel beraberlik ya da yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı reddetmesi olarak tanımlanır.

Dijital Şiddet: Bir partnerin telefon gibi teknolojik araçları diğerini kontrol etmek için kullanması ve bu araçlar  kişiyi tehdit etmesidir.

Israrlı Takip (Stalk): Ayrılmış olunan veya halen beraber olunan partnerin diğerini devamlı izlemesi ve takip etmesidir.

 

Nasıl ve Neden Ortaya Çıkar?

Araştırmalara göre bu meselenin en yoğun yaşandığı dönem genelde üniversite yıllarını yani 18-30 yaş arasını kapsamaktadır. Bu dönemde kişi ailesinden ayrılmış ve kendini farklı bireylerle yakınlık/bağlılık kurma isteği içerisinde hissedebilir . Yaşadığı romantik ilişki kişiye kendisini iyi hissettirmekte ve koruyucu bir rol üstleniyor olabilir. Fakat bununla beraber sağlıksız flört ilişkisi kişilerin ruh/beden sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

 

Nasıl Başa Çıkılır?

Baskı yaratan davranışlarda bulunan partnerin değişeceğine ve düzeleceğine inanmak, yaşananları yok saymak veya kabullenip ilişkiye devam etmek durumu daha da zorlaştırmakta ve tarafları bir çözüme ulaştıramamaktadır. Yakın hissedilen ve güvenilen bir kişi ile durumu paylaşmak ve bir uzmandan destek almak, sorunla başa çıkmak konusunda atılacak önemli adımlardandır.

Yorum Ekle