Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Mobbing Nedir?

Mobbing Nedir?

Mobbing Nedir?

Mobbing, iş yerinde veya okulda bir kişiyi endirekt veyahut direkt olarak taciz etmek,bastırmak ve bu kişiye psikolojik olarak baskı uygulamak manasına gelmektedir. Kişinin iş arkadaşları veya idarede yer alan kişiler tarafından uygulanabilmektedir. Görmezden gelme, lakap takma, sorumluluklarının dışında görevler verme, işten ayrılmasını sağlamaya çalışma, işini sabote etmek gibi  davranışlar mobbing eylemine örnek olarak gösterilebilir.

 

Mobbing Etkileri Nelerdir?

Mobbing uzun bir müddet devam ettiğinde mağdur olan kişinin iş ve okul hayatındaki verimliliğini negatif istikamette etkilemektedir. Ayrıca iş ve okul hayatının yanı sıra kişinin yaşadığı stres ve kaygının artmasıyla beraber kişi anksiyete bozukluğu, duygusal çöküntü gibi psikolojik sorunlar yaşayabilmekte dolayısıyla günlük hayatı da büyük ölçüde bu vaziyetten olumsuz olarak etkilenebilmektedir.

 

Mobbing ile Nasıl Başa Çıkılır?

Yapılan bir çalışma, mobbing davranışına maruz kalan kişilerin hissettiği üç değişik duygu olduğunu söylüyor:  Hiddet, korku ve keder. Bu üç duygu belirli bir düzeyde iştirak ederek ortaya çıkmaktadır. Bu duyguları yaşantımızda belirli bir düzeyde hissetmek normal ve hem de güdüleyici iken bu duyguların kontrol altına alınamayacak boyutlara erişmesi hayatımızı zorlaştırmaktadır. Bu duyguları kontrol altında tutabilmenin yollarından biri duyguları kontrol altına almaya çalışmaktan önce düşüncelerimizi kontrol altında tutmak ve değiştirmektir. Zira düşüncelerimiz duygusal reaksiyonlarımızı büyük ölçüde etkilemektedir.

Bu duygular iştirak etmekle birlikte her ferdin meselelerle baş etme taktiği, ihtiyaçları ve yaşantısı değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yüzden kişiye uygun yöntemlerin belirlenebilmesi  ve oluşan psikolojik hasarın tedavisi için kişi bir uzmandan destek almalıdır.

Mobbing ve Mobbing ile Başa Çıkma Tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz konular için veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle