Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Panik Atak Anında Kelebek Stratejisi

Panik Atak Anında Kelebek Stratejisi

Panik Atak Anında Kelebek Stratejisi


Korkunun genelde görünür, fark edilebilir bir tetikleyicisi vardır;

Aniden sıkıntıya giren güven duyulan bir iş, yapmanın zor göründüğü bir görev, ailesel sorunlarda artış ya da karanlık bir sokakta saldırgan, fark edilebilir “tehlike” manasına gelir. Panik atakların ise görünen bir tehlikeye karşı değil de görünmeyen ve fark edilmeyene karşı bir tepki olduğu ortada. Panik atağınız var ise, kelebekler hakkında düşünün...

Kelebeklerin panik ataklarla ilgisi ne olabilir diyeceksiniz; bir kelebeğin uçuş yolu hızlı zikzaklardan oluşur; kendisi hedefe çabuk varır fakat yakalamak da bir hayli zordur.  

 
Panik ataktan hemen önce, bir düşünce hızlı bir şekilde düşünsel açınıza girer ve çıkar. Yakalamaya başlamadan veya üstünde bilinçli bir biçimde düşünmeden önce adrenalin artmaya başlar. Kaygı verici hisler oluştuğunda da kelebeğin size söylediklerini fark edememenize sebebiyet verirler. Sadece mide bulandırıcı bir biçimde korkmuş bir hisle, başınızdaki hafiflikle ve kalp çarpıntılarıyla kalırsınız. "Bu bir kalp krizi mi?" gibi korkutucu fikirler ya da "Ben deliriyor muyum?" düşüncelerine kapılabilir, ancak kelebeği unutursunuz.
 
Sorun değil.
 
İşte panik atak anında uygulayabileceğiniz kelebek stratejimiz;
İlk adımda, ne olduğunu anlar almaz, adrenalin yükselişine izin vermemek için aksiyon alın. Kollarınız, bacaklarınız ve yüzünüzdeki kasları rahatlatmak için kendinizle konuşun. Birkaç nefes alın ya da adrenalinin aşırı dozunun daha dengeli yayılması için kendinizi frontal-occipital bir açıda tutun. Yani; bir avucunuzu alnınızda ve diğerini başınızın arka kısmına doğru getirin. Bu durum sakinleşmeyi hızlandırabilir. Böylece tekrar daha sağlıklı düşünmeye başlayabilirsiniz.
 
Şimdi bir kelebek avına hazırsınız.
 
Gözlerinizi kapatın...
 
Endişe başlamadan önce son görüntüyü hatırlamak için tekrar bakın veya düşünün.
 
Kelebek tetiğini bulduğunuzda panik atak gizemini çözmek için bir anahtar bulmuş olacaksınız. İşte, ilham olması bakımından karşılaştığımız bazı durumlar ve kelebek örnekleri;
 

 
Kadir’in Restorandaki Panik Atağı


Kadir’in paniğe kapılmadan önceki son düşüncesi bir gözlemle ilgiliydi. Bir restorandayken, masalarına doğru bir arkadaşıyla beraber yürüyorlardı. Duvardaki soyut temalı bir resim üstündeki parlak kırmızı nokta gözüne çarpmıştı. O kırmızı renkle ilgili düşününce bir etkileşim oldu ve durum aniden açıklık kazandı. Kırmızı renk, annesinin önceki akşam giydiği topuklu ayakkabılarla aynı kırmızıydı. Salonda otururken annesiyle konuşuyorlardı. Kadir, annesiyle iletişim kurmanın çok güç olduğu bir noktada kendisini öfkelenirken buldu. Annesine bir daha onu görmek istemediğini söylemek ve hatta sert sözler söylemek için kuvvetli bir dürtü duyuyordu. Resimdeki kırmızı renk, kendini kontrol altına almaktan ne kadar korktuğunu hatırlattı.
 
 

Kübra'nın Güven Marketteki Panik Atağı


Kübra'nın panik atağından önceki son düşüncesi "Ben Güven'e gidiyorum" idi. Güven bir market ve markete gitmek ne kadar korkutucu olabilir ki? Güven kelimesine odaklandığında, korkusu aniden anlaşıldı.
Kübra, yeni bir başlangıç şirketinin iş teklifini reddederek; daha sıkıcı, ancak kurumsal bir şirketin iş teklifini kabul edince "güvenli bir yol" izlediğini düşünmüştü. Şimdi işvereni şirketi kapatmayı düşünüyordu. İş seçimi sonuçta güvenli bir yol değildi.
 
Kadir ve Kübra, aşırı dürtüsel tepkilerini uyandıran kelebek fikirlerini belirlemeyi başardılar.
Her durumda da panik ataklarını tetikleyen düşünceyi bir kez kavradıklarında çok büyük bir rahatlama hissettiler. Kelebek, gerçek bir yaşam ikilemini açıklığa kavuşturmayı başardı. Endişelerin kaynağı belirlendiği için, asıl sorunla alakalı ne yapılacağını düşünmeye başlayabildiler.
 
Kelebeklere teşekkürü bir borç biliriz!

Panik atak ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle