Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Çocuklarda İdrar Kaçırma Neden Kaynaklanır?

Çocuklarda İdrar Kaçırma Neden Kaynaklanır?

Çocuklarda İdrar Kaçırma Neden Kaynaklanır?

Enürezis: idrarın gece veya gündüz tekrarlayıcı şekilde yapılması uygunsuz dışa atımını içerir ve genellikle ilk olarak çocuklukta ya da ergenlikte tanılanan bir bozukluktur.  5 yaş itibari ile tanılanabilir. 5 yaş öncesinde görülebilecek belirtiler genel olarak olağan kabul edilir.

 

Çocuklarda İdrar Kaçırma Tanısına Nasıl Karar Verilmeli?

Her şeyden önce tanı koymak fiziksel rahatsızlıklarda oldukça önemlidir. Çünkü fiziksel rahatsızlıkların tedavisine hızlıca başlamak için erken tanı konulmalıdır. Fakat psikolojik rahatsızlıkların birçoğu gibi İdrar Kaçırma rahatsızlığı tanısı için acele edilmemeli ve çocuklara fazlaca yüklenilmemelidir. 

Sanılanın aksine çocuklarımızı zorlayıcı süreçlere sokmak ve onları sıkıştırmak genelde daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Çocuklarda İdrar Kaçırma Davranışı yüzde 96 oranında psikolojik kökenlidir. Ve onu bir doktora götürüp ilaç tedavisine başlatmak, altına kaçırdığı durumlarda yüksek tepkiler vermek ve bunun bir sorun olduğunu sürekli tekrarlamak davranışın bir çözümü olmayacağı gibi çocuğunuzun psikolojisini geri dönülmesi güç şekillerde etkileyecektir.

Çocuğunuzu uzun süreli gözlemler ile sebeplerini araştırmak ve nelerin sebep olduğunu anlayarak bir uzmandan yardım almak (Gerekirse ilk başta sadece ebeveynin bir uzmana gitmesi), Olası sebepleri bilmek daha fazla yardımcı olacaktır. 

Çocuklarda İdrar Kaçırmanın Olası Psikolojik Sebepleri Nelerdir?

Çocuklarda İdrar Kaçırma davranışının kaynağı çok farklı ve benzersiz durumlar olabilir. Bireye özel problemlerin dışarısında en çok görülen sebepler şunlardır;

  • -Uygun olmayan tuvalet eğitimi,
  • -Tuvalet eğitimine erken başlamak ve sert tutumlar,
  • -Tuvalet eğitimine geç başlamak,
  • -Korkular,  
  • -Zorlayıcı yaşam olayları ve ameliyatlar,
  • -Yeni bir kardeşin olması ve kardeş kıskançlığı,
  • -Ailede ölümler, geçimsizlikler, aile içi şiddet, boşanma süreci, hastalıklar kaza ya da travmatik durumlar gibi yaşam olayları,
  • -Aşırı koruyucu ya da kaygılı ebeveyn tutumu,
  • -Genetik nedenler; yani ailede herhangi birinde kalıtımsal olarak alt ıslatmanın olması,
  • -Derin uyku hali sonucunda, gece tuvalete gidememe,
  • -Okulda yaşanan zorluklar (arkadaş ilişkileri, akademik başarıda performans sorunları gibi.).

Bu sebeplerden herhangi biri idrar kaçırma davranışının sebebi olabileceği gibi farklı sebeplerden kaynaklanma ihtimalide göz önüne alınmalıdır. Fakat unutmamak gerekli ki her zaman bir Psikolog veya Psikolojik Danışman'dan yardım almak sizi daha güvenli ve kısa yoldan sonuca ulaştıracaktır.

 

Çocuklarda İdrar Kaçırma ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

 

 

Yorum Ekle