Pandemi Dönemi Terapi; Online Terapi
Pandemi Dönemi Terapi; Online Terapi
Online terapi kullanımı tüm dünyada gün geçtikçe artmakta. Mesafeleri ortadan kaldırması ve seansların planlanmasına getirdiği esneklik bu artışın en önemli iki sebebi. Corona virüs sürecinde terapinin online şekline olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla.
İnternet tabanlı müdahaleler, online psikolog ve danışanın zamanlarından tasarruf etmelerine, bekleme listelerinin azalmasına, seyahat sürelerinin kısalmasına ve diğer geleneksel tedavi biçimlerine kolayca erişemeyen kişilerin tedaviye ulaşmalarına yardımcı oluyor.
COVID-19 nedeniyle evlerimizde kaldığımız ya da elimizden geldiğince evde kalmaya çalıştığımız bu süreçte online terapi, danışanların tedaviye ulaşmalarına ya da tedavilerine devam etmelerine yardımcı yeni bir yol sunuyor. Bu nedenle online terapinin ne olduğu, kime online psikolog dendiği ve online sürecin etkinliği ile ilgili sorular gündeme geldi.
Online Terapi ve Geleneksel Yüz Yüze Terapi
Online terapinin etkinliği üzerine yapılan çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmakta ve umut verici sonuçlara ulaşılmaktadır. Bu çalışmalardan biri Kanada Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan ve Online Bilişsel Davranışçı Terapi’nin (OBDT) depresyon ve anksiyete üzerindeki etkisini inceleyen çalışma. Çalışmanın sonucu online terapinin bahsedilen rahatsızlıklar için etkili sonuçları olduğunu göstermektedir.
1.500 (g kadın ve ortalama yaş 40) katılımcının yer aldığı diğer bir çalışmada ise yaygın psikolojik problemlerde online terapinin etkinliği araştırılmış. Depresyon, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve tükenmişlik sendromu nedeniyle tedaviye başvuran katılımcılar, düzenli online terapi seansları almıştır. Katılımcılar tedavi başlangıcında, tedaviden hemen sonra ve 6 ay ve 1 yıl sonra gerçekleşen takip seanslarında test edilmiş, araştırmanın sonuçları tedaviyi takip eden bir yıllık süreçte birincil semptomların (şikayetlerin) azaldığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca katılımcılar hasta memnuniyeti ve tedaviye uyum noktalarında sorun yaşamadıklarını bildirilmişlerdir.
Sonuçlar, online terapinin rutin uygulamalarda klinik çalışmalarda olduğu kadar etkili olabileceğini göstermektedir.
Online Terapi Herkes İçin Uygun Mu?
Araştırmalar online terapinin etkili ve güvenilir olduğunu gösterse de online görüşmeler herkes için doğru bir seçenek olmayabilir. Madde bağımlılığı, şiddetli depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik durumlar da dahil olmak üzere daha ciddi rahatsızlıklar, online tedavinin sağlayabileceğinden daha fazlasını gerektirir. O nedenle bu rahatsızlıklar için online terapi uygun bir seçenek değildir.
Sizin için online terapinin uygun olup olmadığını öğrenmek için bir uzmanla görüşebilirsiniz. Gerekli yönlendirmeler ve tedavi alternatifleri size sunulacaktır.
Online Terapiye Yüz Yüze Devam Edebilir miyim?
Evet, online başladığınız tedavinize yüz yüze devam edebilirsiniz. Terapi süresince online ve yüz yüze terapi her zaman beraber kullanılabilir. İlk tercihim geleneksel yüz yüze terapi ancak son zamanlarda desteğe ihtiyacım olduğunu hissediyorum diyen kişilerin sayısı oldukça fazla.
Seanslar Ne Sıklıkla Gerçekleşiyor ve Ne Kadar Sürüyor?
Seanslar haftada bir gerçekleşiyor ve 50 dk. sürüyor. Ancak tedaviden beklentilerinize ve özel durumlarınıza göre daha seyrek ya da sık seans aralıklarını terapistiniz ile görüşebilirsiniz.
Tüm bunlar ile beraber Online Terapi ve Online Psikolog hizmeti günümüzün bir gerçeği. Etkililiği kanıtlanmış olması ve pandemi süresince daha güvenli bir seçenek olduğu için her zaman tercih edilmesinden yanayım.
Burada açıkladığımız sorulara ek olarak Online Terapi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya bu konuda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz. İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu