Hobiler ve Gelişim
Hobiler ve Gelişim
İnsanların birbirlerini tanımaya çalışırken sıkça sorduğu bir sorudur;
“Boş vakitlerinizde neler gerçekleştirmekten hoşlanırsınız?”
Bu sorunun yanıtı bize kişiyle alakalı gerektiğince mühim ip uçları verecektir. Çünkü boş dönemlerimizde yaptığımız her türlü etkinlik bizim birer seçimimizdir ve bu etkinlikler bizi yansıtır. Mecbur olmadan seçtiğimiz, severek ve keyif alarak yaptığımız her türlü etkinliğe “hobi” deriz.
Hobiler, bireyin şahsi gelişimine katkıda bulunmakla beraber bireyin gerilimden arınmasına ve zihninin dinlenmesine de imkân tanır. Hobileri olan insanlar, keşfetmeye ve yeniliklere açıktır. Bu bireyler dış dünyayı keşfetmenin yanında kendi zihinsel ve fiziksel yeteneklerini de tanımlama fırsatı yakalarlar. Ve bu yetenekler bireyden bireye değişiklik gösterdiğinden ötürü hobiler de bireyden bireye değişiklik gösterir.
Hobi dediğimizde aklınıza uç etkinlikler gelmesin. Kitap okumak, bulmaca çözmek, yazmak da hobidir. Hobi edinmek isteyen bireyler çok geniş bir yelpazeyle karşılaşır. Yogadan, ebru sanatına, enstrüman çalmaktan, fotoğraf çekmeye, balık tutmaktan ahşap boyamaya, takı yapmaktan bitki yetiştirmeye, satrançtan okçuluğa çoğu hobi bu yelpazede yer almaktadır.
Hobiler yalnızca insanların boş dönemleri doldurmaya ya da insanları günlük gerilimden uzaklaştırmaya değil bundan çok daha fazlasını gerçekleştirmeye yarar.
Hobiler bireyin görsel, işitsel ve sözel yeteneklerini arttırır. Tamamen kendi isteğimizle yaptığımız bu etkinlikler mutlu olmamızı sağlar, özgüvenimizin yükselmesine katkıda bulunur, bizi öz-disiplin sahibi bireyler yapar ve bu tarafta sosyal yaşantımızda kendimizi daha iyi ifade edebilen, aktif bireyler olmamızı sağlar.
Peki Nasıl Hobi Seçmeliyim?
Eğer hobi edinmek istiyorsanız ve size uygun ideal hobiyi şimdilik bulamadıysanız;
İlk olarak etkinliği bireysel mi gerçekleştirmek istiyorsunuz yoksa başkalarıyla beraber oluşturulan bir etkinlik mi sizi daha mutlu eder bunu düşünün.
Daha sonra fiziksel olarak dinamik bir etkinlik mi gerçekleştirmek istiyorsunuz yoksa sakin bir etkinlik mi buna karar verin.
Son olarak yaptığınız etkinlik genellikle aynı yerde mi olmalı yoksa daha çok gezeceğiniz, kendinizi değişik yerlerde bulacağınız bir etkinlik mi olmalı bu soruyu cevaplayın.
İşte bu üç sorunun yanıtını alabildiğinizde çoğu etkinliği elimine etmiş olacaksınız ve size ideal olan etkinliklerden birini seçmek için daha az seçenek kalacaktır.
Bırakın Çocuklarınız Hobilerini Kendileri Belirlesin!
Bazen ebeveynler çocuklarının etkinliklerini kendileri seçme eğilimi taşıyorlar. Kendi gerçekleştirmek isteyip yapamadıkları etkinlikleri çocukları yapsın istiyorlar. Bırakın çocuklarınız hobilerini kendileri belirlesin. Kendi sevdikleri, gerçekleştirmekten mutluluk duydukları etkinlikleri yapmalarına fırsat tanıyın.
Sizin yapmasını dilediğiniz etkinlik her ne kadar çocuğun gelişimine katkı sağlayan bir etkinlik olsa da şayet çocuğunuzun bu etkinliğe ilgisi ya da yeteneği yoksa o alanda çok ilerleme kaydedemeyecektir ve bu hal onu mutsuz ettiğinden etkinliği bırakmak isteyecektir. Akabinde çocuğunuz belki bunu bir “başarısızlık” olarak algılayabilir hem de bu hal öz-güveninin sarsılmasına yol açabilir. Bu amaçla çocuğunuzun severek yaptığı, kendisini ifade edebildiği etkinliği yapması konusunda onu destekleyin.
Eğer bu etkinlikte çocuğunuz dikkat çekici bir başarı elde edebiliyorsa onu ilerlemesi konusunda cesaretlendirin, yönlendirin ve teşvik edici olun.
Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz. İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu