Pedagog Nedir? Pedagog Kime Denir?
Pedagog Nedir? Pedagog Kime Denir?
Pedagog; 0-12 yaş çocukların duygusal ve zihinsel gelişimlerinin değerlendirmesini ve takibini yapar. Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini takip edip olası problemlere karşı danışmanlık hizmeti verir.
Fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan sıhhatli bir çocuk yetiştirmek adına ebeveynlere danışmanlık ve kılavuzluk hizmeti sunar. Davranış ve Uyum bozuklukları konusunda ebeveynlere ve çocuklara yol gösterir.
Günümüzde Pedagog olmak için "Psikolojik Danışma Ve Rehberlik" bölümü mezunu olunmalı ve "Pedagoji" alanında eğitimler ve çalışmalar yapılmalıdır.
Pedagoji Nedir?
İnceleme alanı çocuklar olan; çocukların duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimleri için araştırmalar yapan bilim dalına pedagoji denir. Pedagoji alanında uzmanlaşmış kişilere ise pedagog denir.
Pedagogun Sorumlulukları Nelerdir?
Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir.
Bununla Birlikte;
Sadece psikolojik problemler karşısında değil; fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan doğru çocuk yetiştirme adına da rehberlik yaparlar.
Özel Kurumlar, anaokulu, aile ve çocuk mahkemesi, mahpushane ve çocuk yuvası gibi çeşitli müesseselerde danışmanlık ve kılavuzluk hizmeti veren pedagogun sorumlulukları şunlardır;
- - Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi alanında danışmanlık vermek,
- - Hastanelerin çeşitli rehabilitasyon ve bakım bölümlerinde çocuğa duygusal destek olmak,
- - Öğretmen, sosyal hizmet uzmanları, aile hekimi ve çocuğun hayatında yer alan diğer profesyoneller ile koordinasyon sağlamak,
- - Hastanelerin alakalı servislerinde çocukların gelişimlerini izlemek,
- - Çocuk yayın ve televizyon programlarının hazırlanma mertebesinde uzman görüşü sunmak,
- - Anaokulu ve anasınıflarında çalışan öğretmen, yardımcı öğretmen ve yardımcı personele hizmet içi eğitim vermek,
- - Çocuğun kişilik gelişimini etkileyen toplumsal farklılıklar, iletişim araçları, kültürel farklılıklar konularında aileye kılavuzluk hizmeti vermek,
- - Dil ve konuşma problemi olan bebek ve çocuklar için vaziyet değerlendirmesi yapmak,
- - Bebeklerin bakım, beslenme, uyku ve egzersizleri konularında aileye danışmanlık yapmak,
- - Çocukların cinsel gelişim dönemlerinde, dikkat edilmesi şart olan hususlar ile ilgili aileleri bilgilendirmek,
- - Anne ve baba ilişkilerinin çocuğun ruh sıhhati üzerindeki tesirleri hakkında ebeveynleri bilgilendirmek,
- - Aile ve çocuk mahkemelerinde aile meseleleri ve ebeveyn çocuk ilişkileri konularında inceleme yaparak, velayet veya evlat edinme ve diğer adli olaylarda bilirkişi raporu hazırlamak başlıca sorumlulukları olarak sayılabilir.
Nasıl Pedagog Olunur?
Pedagog olmak için, üniversitelerin "Psikolojik Danışma Ve Rehberlik" bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Çocuğum için Hangi Durumlarda Pedagog Hizmeti Almalıyım?
- - Çocuğun yalan söylemesi,
- - Çocuğun paylaşmayı bir türlü öğrenemiyor olması,
- - Kardeşleriyle kavga etmesi,
- - Oyun veya teknoloji bağımlılığı,
- - Çocukta inatçılık,
- - Beslenme alışkanlıkları,
- - Çocuğun eğitimsel problemleri,
- - Uyku alışkanlığı kazanamama,
- - Yemek yememe,
- - Uyum problemleri,
- - Bağlanma problemi,
- - Tuvalet eğitimi ve benzeri vaziyetlerde pedagog desteğine müracaat edebilirsiniz.
Yukarıdaki maddeler, çocuk gelişimi ile ilgili işin uzmanı bir pedagogdan alabileceğiniz desteklerin yalnızca bir bölümüdür.
Herhangi bir aksaklık karşısında pedagog yardımı almayı seçtiğimiz gibi ortada hiçbir aksaklık yokken de pedagog danışmanlığı almayı seçebiliriz. Başka bir deyişle, -ileride bir gün- Çocuklarımızda daha ağır sorunlar oluşmadan önce, ailemize ve çocuğumuza danışmanlık yapacak uzman pedagoglardan destek almak istememiz de oldukça normaldir.
Pedagojik Danışmanlık ilgili merak ettiğiniz konuları veya Pedagojik Danışmanlık konusunda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.
Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz. İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu