Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Meslek Seçiminde Stratejik Yetenek Testi

Meslek Seçiminde Stratejik Yetenek Testi

Stratejik Yetenek Testi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Stratejik yetenek testi, kariyer danışmanlığı almak isteyen bireylere uygulanan bir testtir. Bu kapsamda uygulanan benzer bir çalışma Türkiye’de yapılmamaktadır. 

Stratejik Yetenek testi başta gençler olmak üzere, akademik veyahut kariyer tasarılarını şahsi özellikleri, beklentileri, ihtiyaçları ve alakalarıyla uyumlu şekilde tasarlamak isteyen herkes için gereklidir. Hemen her yaştan ferde uygulanabilir. Stratejik Yetenek Testi standart meslek ve alaka testlerinden değişik olarak neticeleri yalnızca puan olarak verilen bir test değildir.

İlgi alanlarınız, yetenekleriz ve ihtiyaçlarınız çözümledikten sonra test neticeleri çıkarılır. Elde edilen verilerin açıklanması ve bu veriler ışığında bireylerin stratejik hedeflerinin belirlenmesi de Psikoloji Uzmanları ve eğitimcilerin iş birliği ile gerçekleştirilir. Testlerin uygulanması 2-2,5 saat sürer ve sonuçlar 1-2 hafta içerisinde sizinle paylaşılır. Sonuçlar sizinle paylaşılırken tüm alt ayrıntılar, amaçlar ve öngörüleri de kapsayan bir sunum yapılır. Sunum sonrası kariyer tasarınızda ihtiyacınız olan yönlendirmelerin yapılması, gelişim alanlarınızın desteklenmesi ve varsa sorularınızın cevaplanması için danışmanlık verilir.

Stratejik Yetenek Testi dahilinde bireyin kuvvetli istikametlerinin, alaka, ihtiyaç, maharet, öğrenme sitili, IQ, EQ, kişilik özellikleri özelinde değerlendirmelerin yapılabilmesi için ferde başta WISC-V olmak üzere 8 ayrı psikolojik test uygulanır.

WISC–V, güvenilirliğini ispat etmiş bilişsel kabiliyet ölçümlerinin en sonuncusudur. The Wechsler Intelligence Scale for Children®–Fifth Edition’ın kısaltılmış halidir. Evvelki sürümlere göre daha fazla esneklik ve daha fazla muhteva olanağı sunan WISC–V, kişilerin kabiliyetlerine konusunda teferruatlı bir harita çıkarır.

Değerlendirmeler neticesinde belirlenen kriterlere göre, ferdin sosyo–ekonomik ve kültürel etrafını de göz önünde bulundurarak kişiye stratejik plan hazırlanır. Tüm değerlendirmeler neticesinde fertlere 3, 6, 12 ve 24 aylık amaçlar ve öngörüler çıkarılır.

 

Stratejik Kabiliyet Testi Neden Önemli?

İçinde bulunduğumuz zaman şartlarında başarılı bir kariyer yapmak sadece ferdi değil sosyal hayatın refah ve mutluluğu için de oldukça ehemmiyetli. Kişinin kendisiyle örtüşen, beklentilerini karşılayan, keyif aldığı, verimle ürettiği, çalışırken mesut olduğu bir mesleği seçmesi mesleksel tatminini yaşamasını sağlayacaktır.

Bu tatminin vereceği haz sadece iş hayatında değil sosyal hayatından, aile içi ilişkilerine kadar pozitif istikamette etki edecektir. Hepimiz günümüzün büyük bölümünü gelir elde ettiğimiz işlerimizi icra etmek için harcıyoruz. Mutsuz olduğumuz keyif almadığımız bir işte başarılı olmak, yaratıcı ve randımanlı işler çıkarmak olanaksız.

Böyle bir ortamda hele ki başarı odaklı bir birey iseniz örselenmeniz, hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmazdır. Mesleki tatminsizliğiniz gün geçtikçe kendinize verdiğiniz değerin azalmasına, tecrübe etmekten yorulmanıza ve enerjinizin düşmesine kapı aralayacaktır.

 

Biz bireyin açığa çıkarılmayı bekleyen güçlü istikametleri olduğuna ve bu alanları stratejik yetenek testi ile keşfedeceğimize inanıyoruz. Bilim ispat eder ve çalışmalarımızda bu inancı destekliyor. Hayat içerisinde başarılı olabilmek için aslında ne çok yatırım yapıyoruz.

Eğitim için ayrılan bütçeler, özel dersler, test kitapları bunlarla da bitmiyor çok daha ehemmiyetlisi çok büyük bir vakit harcıyoruz. Zaman en değerli servetimiz. Bunca emek ve zamanın hemen peşinden yürüdüğünüz bu uzun yolun tamamıyla yanlış bir yol olduğunu öğrenmek ne büyük hayal kırıklığı.

Sizin içerisinde mesut olmadığınız, kalıbınıza uyduramadığınız bir mesleği başkalarının takdir etmesi, parmakla göstermesi sizin için bir müddet sonra hiçbir değer taşımayacak. Öyleyse zamanınızı, enerjinizi ve bütçenizi boşa harcamamak, yolun sonuna eriştiğinizde keşke dememek için stratejik yetenek testi ile kariyerinizi planlama imtiyazını kendinize tanımalısınız.

Stratejik Yetenek Testi çocuğunuzun sayısal ya da sözel hangi alana daha yatkın olduğunu, öğrenme stilini, genel yeteneklerini, ilgi alanlarını saptamayı sağlar.

Bu test aracılığıyla kişilerin, bilgiyi çözümleme ve işleme mahareti, niceliksel akıl yürütme mahareti, görsel bellek gücü gibi konulardaki mevcut vaziyeti saptar. Bu arada stratejik yetenek testi ile varsa dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi bireyin erkenden desteklenmesi ve ihtiyacına uygun eğitim almasını gerektiren istikametleri de belirlenir.

Aileler Çocuklarının Mutlu Olmasını İstiyorsa Stratejik Yetenek Testi ile Tanışmalılar!

Anne baba için çocuklarına iyi bir gelecek yapmak oldukça ehemmiyetli. Çocuklarının mesleklerinde iyi yerlere gelmeleri, kendi ayakları üzerinde durmaları, iyi bir gelir düzeylerinin olması ve mesut olmaları en büyük hayalleri. Aileler kendi geçtikleri zorlu yollardan çocuklarının geçmesini istemiyorlar.

Global gerçeklik, teknoloji ve bilimin hızlı ilerleyişi insan hayatını pek çok alanda pozitif etkilese de geleceğin en büyük dertlerinden biri artan işsizlik olacak. İyi eğitim almış, çok istikametli gelişmiş nice gencin iş hayatına atılamıyor oluşu, günden güne artan işsizlik oranları gençler kadar aileleri de tedirgin ediyor.

Aileler çocuklarının iyi eğitim alması, yabancı dilden, okul dışı aktivitelere kadar her konuda kendilerini geliştirmeleri için parasal içsel büyük gayret harcıyorlar. Ailelerin özverisini, kaygılarını görüyor ve onlara yardımcı olmak istiyoruz.

Aileler bazen artan kaygıları ve çocuklarına iyi bir gelecek bırakabilme telaşı ile çocuklarını yanlış alanlara ve mesleklere yönlendirebiliyorlar. Şu an ki sistem ailelerin eğitim aldığı dönemden çok farklı. Geçmiş senelerin popüler meslekleri ile bugünün meslekleri örtüşmüyor.

10,20,30 sene sonrasının popüler meslekleri de bugünle aynı olmayacak. Ailelerin ise bu işin içerisinde olmadığı sürece mesleklerdeki değişimi ve gelişimi izlemesi kolay değil. Stratejik Yetenek testi size çocuğunuzun ilgi alanlarını, güçlü istikametlerini, yeteneğini, bilgi düzeyini, gelişim noktalarını, karakteristik özelliklerini vermekle kalmayacak. Bu arada yönelmek istenilen mesleğin geleceğini ve geleceğin mesleklerini de size anlatıyor olacağız.

 

Yetenek Testi ile Öne Çıkın

Stratejik yetenek testi gelişim alanınızı, mesleksel yatkınlığınızı, hangi ülkede üniversite okumak istediğinizi, üstleneceğiniz rolleri ve finansal yeterliliklerinizi değerlendirerek size ayakları yere basan, gerçekleştirmesi olası olan amaçlar belirleyerek kaliteli bir kariyer tasarısı çıkarmaktadır. 

 

Stratejik Yetenek Testi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya Stratejik Yetenek Testi konusunda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Mutlu Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

Yorum Ekle