Akademik Başarı ve Ailenin Etkisi!
Akademik Başarı ve Ailenin Etkisi
Aileler okul ve akademik hayatlarında daha iyi yerlere gelebilmesi için tüm imkanlarını kullanarak çocuklarına destek olmaya çalışırlar. Ancak çocukların akademik muvaffakiyet gösterebilmek için ailelerinden beklentileri çok daha kolaydır; çocuklar şartsız sevilmek, saygı görmek, kendi kararlarını verebilmek ve anlaşılmak isterler.
Aileler çocukları için en iyisini isterken farkında olmadan çocuklarını mutsuz ve başarısız olacakları bir geleceğe hazırlıyor olabilirler.
Çocukların Arzu ve İsteklerine Saygı Duymak!
Çocukların akademik başarısında ailenin rolü çocuğun arzu ve istekleri karşısında gösterdiği tutuma göre şekillenmektedir. Aile içerisinde akademik hayat konusunda tasarılarını, geleceğe yönelik isteklerini paylaşabilen çocukların akademik muvaffakiyet elde etmeleri daha kolay oluyor. Şayet aile çocuğun hedef ve hayallerini gerçekçi bulmuyor veyahut yeterli görmüyorsa çocuklar aile içerisinde arzu ve isteklerini ifade etmemeye başlıyor. Üstelik ailenin bu yaklaşımı çocukların başarısızlık algısı geliştirmesine ya da performans kaygısı duymasına da kapı aralıyor.
Geleceğin Başarılı Fertleri Bugünün Mesuliyet Alabilen Çocuklarıdır!
Ailelerin akademik başarıdaki rolü çocuklarına verdikleri mesuliyet alma fırsatı ile doğru orantılıdır. Küçük yaşlardan itibaren sorumluluk almayı öğrenen çocuklar, yaptıklarının neticelerine katlanmayı öğrenmekte ve şartlarını iyileştirmek için daha büyük istek duymaktadırlar. Mesuliyet alabilen çocuklar muvaffakiyet ve başarısızlıklarının kazançlarını daha kolay idrak etmekte ve ailelerinin söylemesine gerek kalmadan ders çalışmaktadır. Gençlerde mesuliyet şuuru oluşturabilmek için; yaş dönemine ve gelişim düzeyine uygun sorumluluklar vermek, kendi kararlarını verebilme ile ilgili desteklemek, aldıkları kararların neticelerini düşündürmek gerekmektedir.
Çocuğunuzun İlgi ve Beceri Alanlarını Keşfedin!
Çocuğunun ilgi ve beceri alanlarını bilen ailelerin çocuklarında akademik başarı daha yüksek. Çocuğunun İlgi ve yetenekleri üzerine bilgi sahibi olan aileler, kariyer yolculuğunda çocuklarına çok daha şuurlu kılavuzluk etmekte, ilgi, yetenek ve gelişim alanlarıyla uyumlu meslekler seçmelerinde çocuklarını doğru yönlendirebilmektedir.
Akademik hayatında İlgi alanları ve yetenekleri ile uyumlu şekilde ilerleyen çocuklar kendilerini çok daha iyi dile getirebilmekte ve daha başarılı olmaktadırlar. Bu farkındalık ile yönlendirilen çocuklar okul ve kariyer hayatlarında çok daha mutlu ve randımanlı çalışmaktadırlar.
Aileler çocuklarının alaka ve kabiliyet alanlarını yeterince iyi bilmiyorlarsa veyahut çocuklar aileye alakalarını çok fazla gösteremiyorsa kesinlikle kariyer danışmanlığı alınmasını öneririz.
Gerçekçi Beklentiler Edinin!
Ailelerin gerçekçi beklentiler içerisinde olmaması çocuklarda akademik başarısızlığa, sınav kaygısına, düşük benlik algısına ve daha pek çok negatif tesire kapı aralayabilmektedir. Çocuğun potansiyeli ile uyumlu olmayan aile beklentileri çocuklarda düşük muvaffakiyet ve kaygının yanı sıra yanlış tercihler yapmalarına da kapı aralayabilmektedir. Çocuklar ailelerini üzmemek için onların beklentilerini karşılayacak seçimlere yönelirken ömür boyu başarısızlık ve tatminsizlik içerisinde debelenecekleri bir seçime de yöneliyorlar.
Çocuklarınız sizin için çok değerli ve tüm gayretiniz onların daha iyi şartlarda yaşayabilmesi. Ancak sizin hayal ettiğiniz daha iyi koşullar için çocuğunuza yaptığınız yönlendirme onu çok daha zor koşullar içerisine sokuyor olabilir.
Ona Vakit Ayırın, İlgilenin!
Çocuklarda akademik başarı ailelerin çocuklarıyla ne kadar verimli vakit geçirdiğiyle de paraleldir. Çocuklarınızla keyifli zaman geçirmek, onlarla oyun oynamak, aktivitelere katılmak, dışarı çıkmak, sohbet etmek bağlarınızı kuvvetlendirecektir. Ailesiyle birlikte zaman geçiren, beraber eğlenen, ortak paylaşımlarda bulunan çocuklar çok daha mutlu ve başarılı çocuklardır.
Çocuklarınızın bakımıyla, beslenme ve uyku düzenleriyle ilgilenin. Elinizin hala üzerlerinde olduğunu, ihtiyaç duyduklarında istedikleri sürece yardımcı olacağınızı çocuğunuza hissettirin. Ailelerinin yanında olduğunu hisseden çocuklar kendilerini çok daha değerli ve kuvvetli hissetmektedir.
İhtiyaçlarını Fark Edin Onları Dinleyin!
Akademik muvaffakiyet aile ile sıhhatli iletişim kurabilmeyi de gerektirir. Ne kadar kuvvetli bağlarınız olursa olsun çocuğunuz kendisini konuşarak dile getirmekten çok hoşlanmıyor olabilir veyahut fark edilmeyi bekliyor olabilir.
Çocuklarınızı yeterince iyi gözlemliyorsanız size ihtiyaç duydukları anları fark etmeniz çok zor olmayacaktır. Kaygılı, stresli ya da düşünceli olduklarında onlara mutlaka konuşma fırsatı verin. İşinizi bırakıp zaman ayırmak, orada onun için olduğunuzu hissettirmek çok ehemmiyetli. Yeniden günlük sohbetler etmek, keyif aldığı şeyler üzerine konuşmakta iletişiminizi geliştirecek ve konuşma ihtiyacının bir alışkanlık haline dönüşmesine yardımcı olacaktır. Siz çocuğunuza konuşmak için fırsat ayırdıkça o artık adım beklemeden sizinle konuşabilir hale gelecektir.
Hanedeki Huzuru Savunun Demokratik ve Müsamahalı Bir Ebeveyn Tutumu Sergileyin!
Bu tutumun egemen olduğu aile yapılarında çocuğun erken yaşlarından itibaren hanede söz hakkı vardır. Aileyi ilgilendiren her konuyla ilgili karar alınırken çocuğunda fikri sorulur. Kendisiyle ilgili yapacağı seçimlerde çocukluktan itibaren karar vermesi teşvik edilir. Yapılan hatalar cezalandırılmak yerine neticeleri değerlendirilir ve yerine koymak için neler yapılabileceği konusunda kılavuzluk edilir.
Bu tür bir ailede yetişen çocukta akademik başarı daha yüksektir. Çocukların özgüvenleri tamdır ve sosyal ilişki kurarken mesele yaşamazlar. Küçük yaşlardan itibaren sorumluluk alma, sebep-sonuç ilişkisini kurma yetenekleri geliştiği için bu çocuklar ders çalışmak konusunda kendi iç motivasyonlarını sağlayabilir. Dolayısıyla bu çocukların yüksek akademik başarı ihtimali de daha fazladır.
Bu ebeveyn tutumuyla uyuşmayan bir ana baba davranışınız var ise ebeveyn tutumlarınızı araştırabilir, neleri düzeltmeniz gerektiği noktasında bilgi edinebilirsiniz. Aile danışmanlığı hizmetinden yararlanmakta siz ve çocuğunuz için pozitif sonuçlar getirecektir.
Hayat Kalitenizi Artırın!
Akademik başarıda ailenin rolü düşünüldüğünde beslenme, uyku, fiziksel egzersiz gibi kişinin hayat kalitesini artıran alışkanlıkların ne derece sıhhatli ve düzenli olduğu da ehemmiyetlidir. Çocuklar ailelerini rol model alırlar ve dolayısıyla sıhhatsiz beslenen bir ailede çocuğun da iyi beslenmesi çok olası olmayacaktır.
Çocuğunuza iyi bir rol model olabilmek için beslenme şeklinizde düzenleme yapmanız, uyku düzeninize, egzersiz sıklığınıza ehemmiyet vermeniz çocuklarınız için yararlı olacaktır.
Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin!
Televizyon karşısında geçen vakit, internet kullanımının sıklığı ve içerik kalitesi, telefon kullanımı gibi vaktimizi yönetmemizi zorlaştıran araçları kullanım sıklığınızı da gözden geçirmelisiniz.
Sizin alışkanlıklarınız çocuklarınızın da alışkanlığı haline gelecektir. Bilhassa gelişim ve öğrenme sürecindeki çocukların ekran karşısında geçirdiği vakit kısıtlı tutulmalıdır. Akademik muvaffakiyet elde etmek için ailelerin de vakti etkili kullanması ve dikkat dağıtıcı unsurlara ayırdıkları vakti iyi yönetebilmesi gerekir.
Şartsız Sevin, Ödülle Cezalandırmayın!
Anne babalar bazen çocuklarını motive etmek için sevgilerini ödül olarak sunabilirler. Bu ilişki bir müddet sonra “Ne kadar muvaffakiyet, o kadar sevgi” haline gelebilir ve çocuklar başarılı olmazsam ailem tarafından sevilmem korkusu duyabilirler. Ailenin şartsız sevgisini kaybettiğini hisseden çocuk kırıklığa uğrar. Üstelik şartsız sevildiği tek ortamı da kaybetmiş olur. Çocuğun özgüvenini ve kendine saygısını en çok yaralayan nedenlerden biri bu tür şarta bağlı aile ilişkileridir. Çocuk muvaffakiyet düzeyi ne olursa olsun, anne babası tarafından sevildiğini hissetmek ister.
Akademik başarı karşısında çocuğa verilen ödüllerde de bir müddet sonra çocuğun başarılı olmaktan mesut olmamasına kapı aralayacaktır. Çocuğu motive edebilmek için her seferinde daha değerli ödüller sunmak gerekir ve bunun sonu yoktur. Çocuğun ödüllendirilmeye ihtiyaç duymaksızın başarılı olmaktan mutluluk duyması sıhhatli olandır. Çocuklar muvaffakiyet için kendi iç motivasyonlarını sağlayabilmeli “Derslerime çalışıyor, öğrenmek için emek harcıyor ve emeğimin karşılığını alıyorum. Başarılı olmak beni düzenli çalışmam için motive ediyor” diyebilmelidir.
Başarısızlıkları Başarıya Giden Yolda Araç Olarak Gösterin!
Çocuklarımızın her vakit başarılı olmasını beklemek çok gerçekçi bir hedef değil. Başarısız oldukları vakitlerde olacak. Ehemmiyetli olan verdiğimiz reaksiyonlarda çocuklarınızın başarısızlıklarından ders alarak kendilerini geliştirmelerinde motive edebilmek olmalı. Başarısız olmak her çocuğu belli düzeyde üzer, ailenin verdiği büyük ve negatif reaksiyonlar ise bu elemi perçinler.
Çocuklarınız size başarısız bir netice ile geldiğinde kullanabileceğiniz yapıcı bir yaklaşım örneği verelim; “Başarılı olmayı istediğini ve bu netice için şu an üzüldüğünü biliyorum. Ancak bazen başarılı olabilmek için başarısız olmayı da bilmek gerekir. Nerelerde hata yaptığına bakıp eksiklerini bitirirsen bir sonraki sınava daha iyi hazır olacaksın.” denilebilir.
Burada anne baba kendi kederinden değil çocuğun neler hissettiğini anlayabildiğinden söz etmiş ve ona çözüm teklifleri sunmuştur. Bir çocuğun ihtiyaç duyduğu da ailesini üzmek değil, başa çıkamadığı bir zorluğun nasıl üzerinden gelebileceğini öğrenmektir.
Akademik başarı mevzubahis olduğunda ailenin rolünün ne derece büyük olduğu muayenehane gözlemlerimizde ve yapılan alan araştırmalarda görülmektedir. Çocuklarınızla iletişim kurmakta zorlanıyor, akademik başarılarında iletişim ve yaklaşım modellerinizle olumsuz tesirde bulunduğunuzu düşünüyorsanız psikolojik destek ve aile danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Akademik Başarı ve Ailenin Etkisi! ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya Akademik Başarı ve Ailenin Etkisi! konusunda yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.
Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz. İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.
Mutlu Günler Dilerim.
Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu