Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu
Psikolojik Danışmanım! Aile Danışmanıyım! Pedagogum! Akademik Danışmanım! Öğrenci Koçuyum!
Psk. Dan. Enes Karaosmanoğlu

Blog

Agorafobi Nedir?

Agorafobi Nedir?

Agorafobi Nedir?

Kişilerin toplumsal alanlardan veya kimi vaziyetlerden kaçamama korkusuna agorafobi denir. Utandırıcı veyahut yalnızca zor olduğu için bazı yerlerden veya vaziyetlerden kaçamayan bireyler bu gibi vaziyetlerde yardım alamadıkları takdirde panik atak geçirirler. Bir hayli kişi agorafobi rahatsızlığını açık alanlardan korkmak olarak bilmektedir. Ancak agorafobi toplumsal alanlar ile ilgili bir vaziyettir. Agorafobi genel olarak ergenlik çağının sonlarında başlar. Bu vaziyetin kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla etkili olduğu görülmüştür.

 

Agorafobi Belirtileri

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına (DSM-5) agorafobinin belirtileri şu şekilde geçmektedir;

Korku veya Yoğun Kaygı

  • Toplu taşımalar,
  • Açık alanlar,
  • Kapalı alanlar,
  • Sırada beklemek ya da kalabalık bir ortam içinde olmak,
  • Bireyin tek başına evden dışarı çıkması,

Yukarıda belirtilen vb. gibi durumlarda korku veya endişenin ortaya çıktığı gözlemlenir.

 

Kaçınma Durumu

Yukarıda belirtilen vaziyetler kaçınma agorafobisinin başka bir belirtisi olarak tanımlanmıştır. Bu tip bir fobiye sahip kişi yukarıda söz edilen vaziyetlerden kaçınır. Bunun sebebi ise bu gibi ortamlara girdiklerinde bu tarz ortamlardan kaçmalarının zor olacağı inancına sahip olmalarından kaynaklıdır. Ayrı olarak panik atak veya başka şiddetli semptomları yaşarlar ise yardım alamayacakları korkusuna kapılırlar. Bu vaziyetlerden anlaşılacağı gibi kişiler dışarı çıkmak istemez ve toplumsal alanlardan aşırı derecede korkarlar.

 

Sürekli Korku Durumu

Sürekli korku durumu agorafobinin başka bir özelliğidir. Bu agorafobik durum kişinin her zaman kaygıya sahip olmasıdır. Kısaca açıklamak gerekirse; kişini yaşadığı korku sürekli ve sabit bir seyir halindedir.

 

Orantısız Korku

Bu belirti genel olarak her tür fobinin parçası olarak görülmektedir ve agorafobiye özgü bir belirti değildir. Orantısız korku genel olarak korku durumun ortaya çıktığı zamanlarda yaşanan gerçek tehlike ile orantısız olmasından ortaya çıkar.

 

Ciddi Sıkıntı

Bu durum ise kişisel, profesyonel ya da başka bir düzeyde bireyin yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Bu durumu açıklamak gerekirse; kişinin yaşamış olduğu agorafobi günlük yaşamında normal bir şekilde işlev görme becerisine müdahale ettiği gözlenmektedir.

DSM-5’ e göre teşhis için hastanın yaşamış olduğu ‘’korku, kaygı ve kaçınma durumu’’ en az altı ay sürmesi ve sürekli olması gerekmektedir. Yaşanan bu durumlar altı ayın aşkın bir süre zarfı içerisinde değil ise bireyde bu tür bir bozukluk olduğu söylenemez.

Bununla birlikte bu belirtileri okuyan birçok birey Agorafobi olduğunu düşünebilir fakat unutulmamalıdır ki bir uzman ile görüşmeden bu tanıyı sahiplenmemeli ve Agorafobi olduğunuzu düşünmemelisiniz.

 

Agorafobi’nin Panik Atak ile İlişkisi

Gomez Ayala tarafından 2012 yapılan çalışmalara göre Agorafobi genel olarak panik atak ile ilişkilendirilir. Agorafobisi olan kişilerin u’inde panik gözlemlenmiştir. Yaşanan bu panik ile ilgili bozuklukların iki veya daha fazla ani panik ataktan oluştuğunu unutmamak gerekir.

 

Yukarıda belirtilen agorafobi belirtilerinde şüphelendiğiniz durumlar var ise daha fazla bilgi almak için uzman bir terapiste danışabilirsiniz.

 

Agorafobi ile ilgili merak ettiğiniz konuları veya Agorafobi hakkında yardım almak için bize ulaşabilirsiniz.

 Online Terapi veya Muğla Psikolog olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayarak iletişim seçeneklerimizi görebilirsiniz.  İsterseniz 0(542) 602 3448 numaralı hattımızdan ister Whatsapp ister arayarak ulaşabilirsiniz.

Mutlu Günler Dilerim.

Psk.Dan. Enes Karaosmanoğlu

 

 

Kaynakça

  • Gómez Ayala, A.E. (2012). Agorafobia y crisis de pánico. Farmacia Profesional, 26(6): 32-39.
  • American Psychiatric Association (2014), Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.), Arlington: American Psychiatric Publishing.
 
 
 

Yorum Ekle